Muzika

Virtuoz na harmonici Samir Nurkić "Balkanjerom" ujedinio region

Virtuoz na harmonici Samir Nurkić "Balkanjerom" ujedinio region
Foto: Ustupljena fotografija | Virtuoz na harmonici Samir Nurkić "Balkanjerom" ujedinio region

SARAJEVO - Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih regionalnih harmonikaša, novim projektom sigurno će ponovo oduševiti fanove širom prostora bivše Jugoslavije.

Naime, ovaj virtuoz na harmonici objavio je spot za svoje prvo kolo "Balkanjero".

U videozapisu je okupio članove folklornih društava iz cijelog regiona. Tako u spotu, uz Nurkićevo kolo, u svojim narodnim nošnjama igraju predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije...

Kako kaže Samir, ovim kolom želi poslati poruku mira i tolerancije za sve ljude širom svijeta.

„Kolo je snimljeno u mom studiju "Zartar" u Zagrebu. Ja sam kompozitor kola, a u instrumentalu su učestvovali neki od najeminentnijih imena u svijetu muzike na našim prostorima. Saksofon je svirao Milan Strašni, violinu Dragan Marinković, a bas i kontrabas Dragan Todorović. Za videozapis, koji je sniman u okolini Zagreba, bio je zadužen poznati hrvatski snimatelj, redatelj i glumac Hrvoje Podobnik Gero. U ovo kolo sam uložio svu emociju te je interpretacija i snimanje samog kola odrađeno u jednom "dahu," a nadam se da će to publika i osjetiti. Ovo djelo je također kruna mog dosadašnjeg rada, što će razumijeti instrumentalisti koji će prepoznati težinu određenih dionica u njemu. Svrha kola je bila da razveselim malo moju raju u ovom tmurnom vremenu. Inače, spremam još mnoga iznenađenja, a o tome ćemo kad uspijem sve realizirati“, kaže Nurkić koji će za Novu godinu najvjerovatnije nastupiti u Štutgartu u Njemačkoj.

Samir je postao poznat javnosti nakon svog učešća u hrvatskom Supertalentu, poslije kojeg se obradama različitih djela na sebi svojstven način probio do srca publike, a jedna od njih je obrada svjetski poznate pjesme "Zvončići" na šest načina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije