Muzika

Više od 300 mladih muzičara na festivalu "Primavera" od 1. do 4. marta

Više od 300 mladih muzičara na festivalu "Primavera" od 1. do 4. marta
Foto: Ilustracija | Više od 300 mladih muzičara na festivalu "Primavera" od 1. do 4. marta

BIJELJINA - Više od 300 mladih umjetnika uzrasta osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Slovenije, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine takmičiće se tokom tri dana na 3. festivalu muzike "Primavera", koji će se od 1. do 4. marta održati u etno-selu Stanišići kod Bijeljine.

Ovogodišnji festival će biti otvoren koncertom čuvenog pijaniste Aleksandra Serdara iz Srbije, koji ima internacionalnu karijeru i raskošnu biografiju, a potom će se  tokom tri dana odvijati takmičenje u disciplinama: klavir, klavirski duo, violina, harmonika, flauta, gitara i solo pjevanje.

"Namjera nam je da festival postane tradicionalan i obogati kulturni život ne samo Semberije, već i Republike Srpske. Naime, velika je čast svima nama iz Udruženja muzičkih umjetnika Semberije da svojim radom obogatimo kulturni život u gradu i ponudimo građanima atraktivne kulturne sadržaje, te da stavimo Bijeljinu na kulturnu mapu regiona", rekao je Siniša Pajić, predsjednik Udruženja građana "Muzički umjetnici Semberije", koje organizuje festival.

Napomenuo je da, iako su veoma mlado udruženje, za dvije godine postojanja organizovali su veliki broj kulturnih događaja i najveća satisfakcija im je vidjeti zadovoljnu publiku nakon koncerta, što daje snagu da nastave sa svojim radom, te da budu još bolji, kvalitetniji i aktivniji.

"Ovogodišnji festival će okupiti više od 300 mladih umjetnika, a tokom sva tri festivalska dana ljubitelje klasične muzike očekuju koncerti pobjednika festivala koji će se održavati u večernjim časovima, po završetku takmičenja. Ulaz za sva takmičenja i koncerte tokom čitavog festivala je slobodan i otvoren za javnost", istakao je Pajić, te napomenuo da će žiri činiti eminentni umjetnici iz regiona.

U prethodnom periodu Udruženje muzičkih umjetnika Semberije je organizovalo i realizovalo veliki broj izuzetnih kulturnih manifestacija iz segmenta umjetničke muzike, kao i dva izuzetno brojna, posjećena i kvalitetna takmičenja.

Pored višednevnih nadmetanja mladih muzičkih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske u protekle dvije godine, koje je ocjenjivao žiri sastavljen od etabliranih i renomiranih vrhunskih muzičkih umjetnika iz regiona, ovo izuzetno aktivno udruženje je organizovalo nekoliko majstorskih radionica, humanitarne koncerte, kao i prve koncertne nastupe jednog simfonijskog orkestra u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije