Muzika

"Vito Đordano kvartet" zatvorio šesti "Intime Jazz Fest": Banjaluka dokazala da ima džez publiku

"Vito Đordano kvartet" zatvorio šesti "Intime Jazz Fest": Banjaluka dokazala da ima džez publiku
Foto: Borislav Brezo | "Vito Đordano kvartet" zatvorio šesti "Intime Jazz Fest": Banjaluka dokazala da ima džez publiku

BANJALUKA - Koncertom "Vito Đordano kvarteta", koji pored Vita Đordana, na trubi, čine i Veljko Vujčić (klavir), Branko Marković (kontrabas) i Miloš Grbatinić (bubnjevi), u četvrtak uveče u Banskom dvoru zatvoreno je šesto izdanje festivala džez muzike "Intime Jazz Fest".

Uz ovaj kvintet ovacije je doživjela i jedna od najpoznatijih pjevačica džeza i savremene muzike u Italiji Karmen Avelone.

"Prvi put smo u Banjaluci i jako nam je drago što smo pozvani na ovaj festival. Velika nam je čast što smo u Banjaluci. Nadamo se da je publika uživala zajedno sa nama. Možda smo neskromni jer sviramo taj žanr, ali džez muzika je muzika cijelog svijeta. Svirali smo naše autorske kompozicije, ali i džez standarde", po završetku koncerta kazao je Vito Đordano.

Njegovo muziciranje odlikuje divan lirski ton kako na trubi, tako i na fliglhorni.

Vito Đordano i Karmen Avelone su u braku 15 godina, koliko i nastupaju zajedno.

"Ne provodimo svaki trenutak zajedno, predajemo na različitim univerzitetima, ali kada smo zajedno na sceni, to je nešto predivno i to se nikada nije promijenilo", kazala je Karmen Avelone.

O šestom izdanju "Intime Jazz Festa" govorio je osnivač festivala i direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović.

"Nakon uspješno realizovanog šestog Internacionalnog festivala umjetničke muzike 'Jesenja sonata', ovo je druga festivalska manifestacija koju Banski dvor realizuje u ovoj godini, nastavljajući praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji. Od samog početka festival džez muzike 'Intime Jazz Fest' konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvinteta koji su ove godine ušli u festivalsku selekciju i ovaj festival je dokaz da smo opravdali standarde koje smo sami sebi postavili", kaže Matović. On posebno priznanje odaje uvijek vjernoj publici Banskog dvora.

"Ovogodišnji festivalski program obuhvatio je koncerte poznatih džez sastava i istaknutih džez umjetnika današnjice, a posebno smo ponosni što je interesovanje publike za sve koncerte bilo ogromno. Mi i dalje nastavljamo sa dosadašnjom praksom i organizovanjem raznovrsnih i kvalitetnih programskih sadržaja", zaključio je Mladen Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije