Muzika

Zagrebačka filharmonija u novoj sezoni ima posvetu Tesli

Zagrebačka filharmonija u novoj sezoni ima posvetu Tesli
Foto: Pixnio | Zagrebačka filharmonija u novoj sezoni ima posvetu Tesli

Nova sezona Zagrebačke filharmonije 2023/24, čiji je slogan "Frekvencija srca", posvećena je svim umjetnicima, a posebno Nikoli Tesli, u povodu obilježavanja 80. godišnjice njegove smrti.

Zamjenik direktora Zagrebačke filharmonije Mirko Boh istakao je da je Tesli posvećen jedan koncert, koji će izvesti Hrvatski koncertni ansambl Sv. Blaž uz ravnanje dirigenta Krešimira Batinića, prenosi "Hina".

"Slogan ove sezone je 'Frekvencija srca'. To je omaž svim umjetnicima, te velikom naučniku i čovjeku Nikoli Tesli. Mislim da je to najmanje što možemo napraviti za njega te mi je zbog toga drago da smo konferenciju održali u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla' u Zagrebu", rekao je Boh najavljujući koncert pod nazivom "Tesla valovi".

Najavljen i ciklus za djecu

Autorsku muziku za "Tesla valove" pisaće članovi Zagrebačke filharmonije, muzičari i kompozitori Dubravko Palanović i Marin Rabadan.

U novoj sezoni održaće se tri ciklusa - Crveni i Plavi, s po 11 koncerata, te Off s pet nastupa.

Najavljen je i ciklus Minimini namijenjen djeci koji potpisuje Petra Radin, a nudi četiri naslova - Ježevu kućicu, Božić kod Zimogroznih, Napokon orkestar, te Da sam ja kontesa Dora.

Posljednje djelo inspirirano je djelom Crveni karanfil, prve hrvatske kompozitorke Dore Pejačević povodom stote godišnjice njene smrti, obilježene u ovogodišnjem ciklusu.

Maestro i šef dirigent Zagrebačke filharmonije David Runc se nada da će "uz jednu od najboljih svjetskih filharmonija" slušaoci otkriti sasvim novi svijet muzike", prenosi "AlJazeera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije