Muzika

"Zahvalni smo Prokofjevu za sva dela koja danas izvodimo"

"Zahvalni smo Prokofjevu za sva dela koja danas izvodimo"
Foto: Ustupljene fotografije | "Zahvalni smo Prokofjevu za sva dela koja danas izvodimo"

BANJALUKA - Sergej Prokofjev je bio ruski kompozitor i pionir neoklasicizma, a kao jedan od najvažnijih umjetnika i stvaralaca 20. vijeka njegovo ime i djela ostavili su veliki pečat u muzici i cjelokupnoj umjetnosti.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci još jednom je pokazala značaj ovog umjetnika, a u čast Prokofjeva i jubileja 130 godina od njegovog rođenja u utorak je održan koncert u Kamernoj sali Akademije umjetnosti, gdje su izvođena njegova najpoznatija i najznačajnija umjetnička djela. Instrumentalne kompozicije koje su našle svoje mjesto na repertoaru bile su: Klavirska svita "Romeo i Julija" op. 75: "Monteki i Kapuleti" i "Rastanak" u izvedbi Dejana Jankovića na klaviru, a zatim i "Etida" op. 2 br. 4 u C-molu u izvedbi Đorđa Zrnića na klaviru, koji je student u klasi Arsena Čarkića.

Svoje mjesto na repertoaru je našla i kompozicija "Sarkazmi" op. 17 (izbor) u izvedbi Teodore Ljumović na klaviru, studentkinje takođe u klasi Arsena Čarkića, a osim nje izvedena je i Sonata za klavir i flautu: "Moderato", "Scherzo: Presto", "Andante" i "Allegro con brio" u izvedbi flautistkinje Marije Pilipović i pijaniste Dejana Jankovića.

"Veoma je važno obeležavati jubileje iz razloga što svaka ličnost živi i posle smrti dok god žive njegova dela kroz nas mlade, koji ih s velikom emocijom predstavljamo na sceni. Samim tim odajemo mu zahvalnost za sva dela koja danas možemo izvoditi", rekla je pijanistkinja Teodora Ljumović za "Nezavisne".

Kako kaže, zadovoljna je kako je protekao koncert, a cijeli ton koncerta bio je svečan i predstavljen na pravi način.

"Dala sam svoj maksimum da svojom energijom približim dela Sergeja Prokofjeva publici, koja je sa velikom pažnjom pratila ceo koncert. Pripreme su trajale nekoliko meseci, iziskivale su zaista veliki trud, rad i posvećenost. Mislim da su ovacije publike rekle sve", izjavila je Ljumovićeva.

Flautistkinja Marija Pilipović objasnila je za naš medij da su utisci sa koncerta sjajni i da je zadovoljstvo bilo obostrano.

"Izvođene su četiri kompozicije Prokofjeva i mi smo tim koncertom pokušali izraziti njegov manji stvaralački opus. Prokofjev je izuzetno značajan kao kompozitor koji je u dobu u kojem je stvarao na veoma originalan i interesantan način spajao tradiciju sa nekim savremenijim kompozitorskim tehnikama, stilom zapadne kulture, te je tako stvorio izuzetno bogat opus baleta, opere, klavirske i kamerne muzike", pojasnila je Ljumovićeva.

Teodora Ljumović
Teodora Ljumović

Ona je naglasila da je Prokofjev znao spojiti i u potpunosti iskoristiti boje instrumenata, ritam, artikulaciju, koje je spojio u jedan potpuno novi stil.

"Jubileji su bitni jer se tako publici predstavljaju razni stilovi kompozitora, a ova godina je bila naročito bogata jer smo proslavljali čak četiri jubileja bitnih ličnosti. To je interesantan način da se kroz sat vremena prikaže jedan umjetnički opus, a važno ih je obilježavati jer se na takav način proširuje saradnja muzičara sa različitih katedri iz više zemalja, a, naravno, bitno je i za samu promociju kulture", zaključila je Pilipovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije