Muzika

Pratite nas na Google news

Završen sedmi "Kustendorf klasik"

Završen sedmi "Kustendorf klasik"
Foto: N.N. | Završen sedmi "Kustendorf klasik"
Tanjug

DRVENGRAD - Uručenjem nagrada i koncertom violončeliste Nareka Haknazarjana, violiniste Hačatura Almazjana, baritona Efima Zavaljnog i Kragujevčkog pjevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana, sinoć je u Drvengradu završen sedmi festival ruske klasične muzike "Kustendorf Klasik".

Zlatna matrjoška u kategoriji od 13 do 17 godina pripala je tenoru Valeriju Makaronu sa Akademije "P. I. Čajkovski" (Moskva), Srebrnu matrjošku dobio je flautista Aleksansar Tjan (17) iz Moskovske specijalne muzičke škole "Gnjesin" (Sankt Peterburg), a Bronzana matrjoška dodijeljena je klarinetisti Miroslavu Bataljonoku (15) iz Republičke gimnazije pri Bjeloruskoj muzičkoj akademiji (Minsk).

U kategoriji od 18 do 25 godina, prvu nagradu je dobio harmonikaš Mihajlo Živojinović (22) sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, druga nagrada sopranu Anastasiji Mihnovec sa Bjeloruske državne akademije (Minsk), a treću nagradu je ponijela violinistkinja Ana Savkina (24) sa Muzičke akademije "P.I. Čajkovski".

Najbolje među 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Bjelorusije, Njemačke i Kine, izabrao je žiri u kome su bili rektor Državne muzičke akademije iz Bjelorusije Jekaterina Dulova (predsjednica), kompozitorka Anja Ðorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Osnivač festivala Emir Kusturica je otvarajući slijedeće izdanje rekao da će samo nastaviti tradiciju sa još većim brojem značajnih umjetnika, koji su svojim stvaralaštvom već dotakli nebo, i otkrivanjem novih talenata, koji pružaju ruke ka tom istom nebu.

"Svaki put kada festival dođe do kraja i vidim lica ovih mladih ljudi, dobijem ideju sadržanu u jednoj rečenici iz "Alena Forda": "Danas sam odlučio da živim svoj život do kraja"", rekao je Kusturica i zahvalio "Gasprom njeftu", Maji, Nani, Janku, porodici Sparavalo, Dunji i pomalo sebi.

Na programu sinoćnjeg koncerta bile su "Varijacije na temu Čajkovskog" Arenskog, "Antiformalistički raj" Šostakoviča i premijera djela "Tarantulae Cadenzas" Ðovanija Soline, koje je specijalno pisano za "Kustendorf klasik".

Tokom prethodnih večeri u Drvengradu su sa Simfonijskim orkestrom "Kustendorf", koji je predvodio dirigent Srboljub Dinić, nastupili su ruski violista Jurij Bašmet i pijanista Aleksandar Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna.

U revijalnom programu izvedena je savremena opera Mikaela Tarivardijeva "Očekivanje" u režiji Vladana Ćurkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić.

Festival, koji je do ove godine nosio naziv "Boljšoj", zajednički projekat režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft", pruža priliku mladim izvođačima da se predstave i upoznaju se sa istaknutim umjetnicima, te tako predstavlja odskočnu dasku za njihovu buduću karijeru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije