Muzika

Završen šesti "Boljšoj" festival u Drvengradu

Završen šesti "Boljšoj" festival u Drvengradu
Foto: N.N. | Završen šesti "Boljšoj" festival u Drvengradu

Tokom festivala mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičili su se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.

U mlađoj kategoriji zlatnu matrjošku osvojila je učenica Osnovne muzičke škole "Petar Konjović" iz Beograda Jana Jakovljević, koja svira violinu.

Dobitnica srebrne matrjoške je Sara Čano koja pohađa Muzičku akademiju u Ljubljani, a bronzane Artem Bondar, učenik Dečje umetničke škole "A. M. Kuzmin" iz ruskog grada Jugra.

Zlatnu matrjošku u starijoj kategoriji osvojila je Elizaveta Karaulova koja studira klavir na Konzervatorijumu "P. I. Čajkovski" u Moskvi.

Ona je rekla da je presrećna i da nije očekivala da će dobiti nagradu.

"Svirala sam za svoju publiku", rekla je Karaulova i dodala da je ovo bio za nju srećan dan.

Srebrna je pripala Ivani Damjanov koja studira Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, a bronzana Polini Šarovarovoj iz Muzičke škole "V. J. Šebalin" iz Omska.

Odluku o najboljima donio je žiri koji su činili predsjednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Kosorić je rekao da su svi učesnici festivala jako talentovani, zaljubljeni u muziku, posebni na svoj način i da svi zaslužuju da budu nagrađeni.

"Međutim, propozicije takmičenja nalažu da imamo samo šest nagrada, tako da smo morali da donesemo tu za nas veoma tešku odluku", rekao je on.

Kako je dodao, takmičari koji nisu dobili nagrade, ne treba da budu razočarani, već da im to bude podstrek da ponovo dođu na "Boljšoj" festival.

Publika je na zatvaranju festivala imala priliku da čuje Julijana Rahlina koji je svirao u gudačkom sekstetu oformljenim specijalno za festival "Boljšoj" koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Ðorđević.

Tokom nastupa Rahlinu je pukla žica na violini, pa je na nekolilo minuta otišao sa scene da je zamjeni, a kada se vratio publika ga je podržala aplauzom.

Poslije nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, bio je solista u "Koncertu za violinu i orkestar u De-duru" Johanesa Bramsa, uz pratnju simfonijskog orkestra "Boljšoj" pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Na kraju koncerta, na scenu je izašao osnivač "Boljšoj" festivala Emir Kusturica, koji je zatvorio festival, nakon čega su na scenu ispaljene konfete.

Festival "Boljšoj" je 14. jula otvorio njegov osnivač Emir Kusturica, nakon čega je proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim ansamblom "Dabl Sens" održao koncert.

Drugog festivalskog dana dio večernjeg programa bio je američki gitarista Geri Lukas koji je svojim muziciranjem oživio nemu filmsku komediju "Šahovska groznica" reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, a publika je imala priliku da čuje i Veliki orkestar škole za muzičke talente iz Chuprije pod vođstvom violončeliste i umjetničkog direktora te škole Dragana Ðorđevića.

Treće večeri nastupio je jedan od trenutno najboljih pijanista svijeta Denis Macujev koji je na "Boljšoj" festival došao pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora.

Cilj "Boljšoj" festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija "Gasprom njeft", je promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije