Muzika

Završena manifestacija u čast 120 godina "Prosvjete"

Završena manifestacija u čast 120 godina "Prosvjete"
Foto: Srna | Završena manifestacija u čast 120 godina "Prosvjete"

VLASENICA - U Vlasenici je večeras završena dvodnevna manifestacija povodom 120 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta".

Predsjednik Opštinskog odbora vlaseničke "Prosvjete" Spomenka Savinović izrazila je uvjerenje da će i narednih godina trajati ova manifestacija od velikog značaja za njegovanje tradicije.

Ona je zahvalila svima koji su učešćem i dolaskom uveličali ovu manifestaciju.

Vlasenički pisac i pjesnik Aćim Todorović govorio je stihove o patrioti i mučeniku Gavrilu Principu, atentatoru na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

"Svi znamo ko je bio Gavrilo Princip i da je umro u zatvoru u Temerinu. Ja sam u svojoj pjesmi govorio o njegovom razmišljanju te noći koju je proveo u zatvoru i kada je umro", rekao je Todorović novinarima.

Učenica sedmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Vlasenice Jovana Lilić recitovala je pjesmu "Otadžbina je njiva na kojoj se neprestano sije i žanje", koja je osvojila prvo mjesto za najljepšu pjesmu o Republici Srpskoj na literarnom konkursu koji je brčanska "Prosvjeta" raspisala povodom 30 godina od obnove rada ovog društva i 30. rođendana Republike Srpske.

Lilićeva je u pjesmi predstavila Republiku Srpsku kao jedinu otadžbinu koju svi treba da volimo.

Sekretar Udruženja za očuvanje tradicije "Birač" Vlasenica Sanja Milić rekla je novinarima da se Udruženje predstavilo vlaškim igrama umjetničkog rukovodioca Đorđa Vasića, a njihova članica Sara Pajić na harmonici je odsvirala splet narodnih kola.

Milićeva je rekla da se rado odazivaju na ovakve manifestacije, posebno one koje pjesmama i igrama njeguju tradiciju i čuvaju običaje.

U bogatom kulturno-zabavnom programu učestvovali su i pjevačka grupa "Prosvjete" sa ciklusom kosovskih pjesama, guslar Radoje Mitrović, a Milorad Miličević predstavio se na dvojnicama i fruli.

Na večerašnjoj manifestaciji uručene su zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su doprinijeli podrškom i nesebičnim doprinosom radu i razvoju Opštinskog odbora SPKD "Prosvjeta" Vlasenica.

Prethodne večeri, u okviru ove manifestacije, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Vesna Stanković izvela je monodramu "Milunka" o srpskoj heroini Milunki Savić, ženi sa najviše vojnih odlikovanja u istoriji.

Manifestacija je održana u holu Srednjoškolskog centra "Milorad Vlačić" u Vlasenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije