Muzika

Zdravko Ćosić Ćos ispraćen u legendu

Zdravko Ćosić Ćos ispraćen u legendu
Foto: Jelena Đurđević | Zdravko Ćosić Ćos ispraćen u legendu

BANJALUKA - Svjesni smo da tvojim odlaskom u našim srcima ostaje velika praznina, ali smo isto tako svjesni da tvoj odlazak u isto vrijeme znači i ulazak u banjalučke legende.

Ovo je u velikoj koncertnoj sali Kulturnog centra Banski dvor u utorak na komemorativnom skupu Zdravku Ćosiću kazao Spomenko Guzijan, predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka.

Legendarnog Ćosa, kako su ga odmila zvali njegovi prijatelji, kolege i učenici, muzičku ikona grada Banjaluka, u utorak su do groblja na Pobrđu ispratili mnogi poštovaoci njegovog djela.

Nekoliko časova prije, na komemoraciji sala, u kojoj je je najčešće svirao i za koju je govorio da je najakustičnija i najbolja svijeta, bila je krcata.

Ogroman red za upis u knjigu žalosti sam po sebi govorio je koliko je ogromno djelo ovaj muzički pregalac ostavio iza sebe.

"Glavne vodilje u Ćosovom životu bile su red, rad, borba i disciplina, a iznad svega ljubav. Živio je život bez granica i uz veliku ljubav. Neki drugi su nam crtali granice, ali on je znao da muzika nema granica i da ih najbolje i najlakše briše", kazao je Nebojša Kuštrinović, poznati banjalučki meteorolog, koji je sa Ćosom drugovao još od osnovnoškolskih dana.

Kuštrinović je istakao da će Ansambl Zdravka Ćosića nastaviti s radom te da će se ubuduće zvati Ansambl "Zdravko Ćosić", a da će prvi koncert u čast ovog muzičkog velikana biti izveden 20. maja, kada će, takođe, knjiga žalosti biti otvorena.

Na vrlo emotivnom komemorativnom skupu uz Guzijana i Kuštrinovića govorili su i Miro Marinković, predsjednik Evropskog tamburaškog saveza, i Luka Kecman, prorektor za kadrovske i materijalne resurse na Banjalučkom univerzitetu.

Marković je ispričao da je Evropski tamburaški savez osnovan prije 15 godina i da je upravo Zdravko Ćosić bio taj koji je obnovio pokidane veze od Makedonije do Slovenije.

"Svih šest republika bivše Jugoslavije ušlo je u Evropski tamburaški savez zahvaljujući Zdravku Ćosiću. Dobili smo mnoge nove prijatelje zahvaljujući njemu, a tu su se uključile Austrija, Mađarska i druge zemlje, ukupno njih 14", kazao je Marinković, sjećajući se kako je 50 omladinaca iz tih 14 zemlja na prvom evropskom omladinskom kampu tamburaša, održanom u Banjaluci, izvelo kompoziciju "Bašta sljezove boje" Zdravka Ćosića.

U oproštajnom pismu Luka Kecman posebno je istakao koliko su emotivni bili koncerti Ansambla Zdravka Ćosića, koji su posljednjih nekoliko godina aktvno svirani u vijećnici Banskog dvora isključivo ponedjeljkom.

"Godine prolaze, a naše nežno i osetljivo srce kameni se. Trenuci radosti su sve ređi, a onda dođe ponedeljak i odnekud se jave mili zvuci", istakao je Kecman, da bi se na kraju komemoracije od Zdravka Ćosića pjesmom oprostili pjesnik Mirko Ljubanić te sestre Nina i Slađana Mandić.

"Tamburalo momče uz tamburu, tambura mu od suhoga zlata, tanke žice, kose djevojačke, a terzijan pero sokolovo", stihovi su koji su Ćosića ispratili u legendu.mil

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije