Muzika

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" obilježava 45 godina postojanja i rada

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" obilježava 45 godina postojanja i rada
Foto: N.N. | Ženski kamerni hor "Banjalučanke" obilježava 45 godina postojanja i rada

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" ove godine obilježava 45 godina rada i postojanja, a u duhu slavlja muzike pripremaju nekoliko aktivnosti kojima će obilježiti ovaj veliki jubilej.

U planu je snimanje novog kompakt diska ansambla, snimanje dokumentarnog filma koji će prikazati nekoliko uspješnih radnih decenija “Banjalučanki“ nagrađenih brojnim priznanjima te izrada monografije. Kruna na obilježavanje jubileja biće gala koncert svih generacija hora, uz pratnju gostiju, gudačkog orkestra, instrumentalnih i vokalnih solista koji su sarađivali sa horom.

"Obilježavanje jubileja kroz realizaciju prethodno navedenih aktivnosti kao svoj osnovni cilj postavlja istorijsko i zvučno arhiviranje jednog konkretnog umjetničkog dometa i senzibiliteta ansambla koji se kroz decenije razvijao i koji je u okviru konkretnog kulturnog perioda postigao značajne rezultate na etabliranim međunarodnim horskim takmičenjima", rekao je za “Glas Srpske“ dirigent i umjetnički rukovodilac hora Mladen Matović.

Na taj način dijelovi višedecenijske muzičke istorije "Banjalučanki" ostaće sačuvani na različite načine, što je, kako Matović ističe, istinski značajno za budućnost, isto koliko i za sadašnjost.

"Kako je muzika vremenska umjetnost koja se odvija i protiče u vremenu, a opšte je poznato da i kompozicije poput pozorišnih predstava, nakon određenog vremena “odlaze“ sa repertoara, realizacija kompakt diska i snimanje dokumentarnog filma, kao svjedoka jednog vremena i prostora, jedini su mogući načini da sutrašnjica donese objektivan i relevantan sud o onom što mi radimo danas", dodaje on.

Osim pripreme jubileja pred ansamblom "Banjalučanki" nalaze se brojne aktivnosti u nastavku ovogodišnje koncertno-takmičarske sezone. Prvo takmičenje na kojem će ovaj hor učestvovati, jeste Svjetska horska olimpijada, koja će biti održana od 30. oktobra do 7. novembra u belgijskom gradu Gentu. Hor “Banjalučanke“ učestvovaće kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH, uz više od tri stotine ansambala iz cijelog svijeta, a na ovom uglednom takmičenju braniće zlato, osvojeno na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Јužnoafričkoj Republici.

Takođe, hor "Banjalučanke" bi do kraja godine trebalo da održi i cjelovečernje koncerte u Budimpešti i Varšavi, ali i godišnji koncert kojim će u decembru biti obilježen Svjetski dan horskog pjevanja.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije