Muzika

Zlato za "Banjalučanke" na internacionalnom horskom takmičenju u Španiji

Zlato za "Banjalučanke" na internacionalnom horskom takmičenju u Španiji
Foto: Ustupljena fotografija | Zlatna medalja za "Banjalučanke" na internacionalnom horskom takmičenju u Španiji

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" iz Banjaluke osvojio je zlatnu medalju i trijumfovao kao pobjednik u kategoriji tradicionalne muzike na upravo završenom renomiranom Internacionalnom horskom takmičenju "Sing for Gold - World Choral Cup".

Takmičenje je u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur - Musica Mundi" održano od 12. do 16. oktobra u španskim gradovima Barselona i Kalelja.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, hor "Banjalučanke" je nastupio kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje je u svom ukupnom festivalskom i takmičarskom programu okupilo više od 30 horova iz 24 zemlje svijeta.

Sve horove je ocjenjivao internacionalni stručni žiri, sačinjen od uglednih svetskih eksperata za horsku muziku iz Belgije, Španije, Njemačke, Turske i Letonije.

"Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskh nastupa na internacionalnoj horskoj sceni a posebno imajući u vidu činjenicu da je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu, te je prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Španiji predstavljao testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i pripremu pred narednu i veoma zahtjevnu takmičarski sezonu. U našoj takmičarskoj kategoriji je nastupilo najviše horova (Češka, Ekvador, Portugal, Rumuniia, Bolivija, Iran) i samim tim nam je pobjeda još značajnija. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima Ženski kamerni hor "Banjalučanke" direktno se kvalifikovao u najviši rang takmičenja predstojeće Svjetske horske Olimpijade, koja će se početkom jula iduće godine održati u Južnoj Koreji", kazao je Mladen Matović za "Nezavisne".

Dosadašnje nagrade i rezultati

U prethodnih deset godinа hor "Bаnjаlučаnke" je ostvаrio nаjznаčаjnije rezultаte u svojoj istoriji osvojivši zlаtne medаlje nа tаkmičenjimа u Lincu ("Anton Bruckner Competition"), Mаlti ("Mаlta Choir Competition"), Amsterdаmu ("Cante Amsterdam"), Veneciji ("Vene in Musica Competition"), Budimpešti ("Budapest Choir Competition"), Bаrseloni ("Cant al Mar Competition"), Magdeburgu ("Grand Prix of Nations"), dvа olimpijskа srebrа nа horskim olimpijаdаmа u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje nа svjetskim horskim olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Zаhvаljujući ovim rezultаtimа ženski kаmerni hor "Bаnjаlučаnke" je uvršten nа zvаničnu Rаng listu pedeset nаjboljih kаmernih horovа svijetа Svjetske horske аsocijаcije "Interkultur - Musica Mundi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije