Muzika

Zvijezde opere Sankt Peterburga nastupile pred Banjalučanima

Zvijezde opere Sankt Peterburga nastupile pred Banjalučanima
Foto: Srna | Zvijezde opere Sankt Peterburga nastupile pred Banjalučanima

BANJALUKA - U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci održano je vokalno-klavirsko veče "Zvijezde Opere Sankt Peterburga".

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da posjeta ruskog ansambla iz Sankt Peterburga Banjaluci ima veliki značaj za kulturu Srpske.

"Značajno je da u ovo vrijeme neku novu svjetlost, nama blisku kulturu, pokažu banjalučkoj publici. Veliko je interesovanje večeras za nastup arije iz opera", rekla je Grbićeva Srni.

Grbićeva je izrazila uvjerenje da će u skorije vrijeme Narodno pozorište Republike Srpske sa ovim ansamblom napraviti neku veću saradnju, kao što su uradili sa Aleksandrijskim teatrom iz Sankt Peterburga.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov je, obraćajući se prisutnima, rekao da je večerašnji koncert operskih pjevača poklon grada Sankt Peterburga srpskim prijateljima, te još jedna manifestacija kulturne bliskosti bratskih naroda.

Kalabuhov je u ime Ruske Federacije izrazio zahvalnost ministru prosvjete i kulture Republike Srpske Željki Stojičić i direktoru Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijani Grbić za doprinos proširenja srpsko-ruskih kulturnih i umjetničkih veza, domaćinima ovog kulturnog događaja, organizatorima i učesnicima.

"Kulturna saradnja Republike Srpske sa Sankt Peterburgom ima svoj početak od septembra 2007. godine, kada je potpisan prvi sporazum o saradnji između dva grada i Republike. Sada je pravo vrijeme da napravimo novi korak u kulturnoj saradnji i projekte koje ćemo podržati", istakao je ruski diplomata.

On je naveo da je posljednjih 17 godina ove kulturne veze obilježilo više događaja, ističući da ovaj ansambl dolazi u Banjaluku drugi put.

Pred publikom su na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske nastupili laureati međunarodnih takmičenja, umjetnici "Opere Sankt Peterburga" Marija Černiševa klavir, Jevgenija Kravčenko sopran, Sofija Nekrasova sopran, Larisa Pominova mecosopran, Vladislav Mazankin tenor i Valerij Kaula bas.

"Opera Sankt Peterburga" je 2017. godine učestvovala u gala koncertu sanktpeterburških zvijezda opere i baleta u okviru Kulturnog programa Sankt Peterburga.

Državni kamerni muzički teatar "Opera Sankt Peterburga" osnovan je 1987. godine i veoma je poznat u Rusiji i u inostranstvu.

Umjetnički direktor i osnivač teatra je narodni umjetnik Ruske Federacije Jurij Isakovič Aleksandrov, svjetski poznat režiser koji je režirao na najprestižnijim scenama "Arena di Verona", "Metropoliten opera", "La Skala", "Boljšoj" i "Marijinski teatar".

Posljednjih godina predstave teatra uspješno su izvedene u Francuskoj, Grčkoj, Srbiji, Finskoj, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Egiptu, Turskoj, Uzbekistanu, Tadžikistanu, UAE, Kini.

Ovom događaju prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srpske Marko Romić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, brojni predstavnici kulturnog i javnog života Banjaluke i Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije