Muzika

Zvukovez u solo pjesmama kompozitora Rasinskog

Zvukovez u solo pjesmama kompozitora Rasinskog
Foto: Youtube / Printscreen | Zvukovez u solo pjesmama kompozitora Rasinskog

"Komponujući na stihove Laze Kostića, pokušao sam da svojim zvukovezom i jednostavnošću dostojno dotaknem njegove harmonije sfera. Publika će takođe čuti i brižnu Molitvu majke, kneginje Milice, Tužbalicu, rodoljubive, niz raznovrsnih pesama, na stihove naših istaknutih savremenih pesnika" kaže Miroljub Aranđelović Rasinski, kompozitor, uoči koncerta solo pjesama i dueta "Snove snivam", koji će biti održan večera od 20.00 časova u Svečanoj sali Doma vojske u Beogradu.

Ovom prilikom će nastupiti naši mladi, daroviti umjetnici, koji su već ozbiljno zakoračili u opersku i koncertnu djelatnost, kod nas i u svijetu: Mina Gligorić, sopran, Milutin Jocić, bariton, i dr um. Milivoje Veljić, klavir. On ističe da će publika čuti dio njegovog vokalnog opusa, solo pjesama i dueta, koje su već postale standardni dio repertoara naših koncertnih i operskih umjetnika, a izvode se i van Srbije.

"Imao sam sreću da su sve kompozicije za glas naručene, povodom raznih obeležavanja godišnjica i drugih događaja u srpskoj kulturi. Stihove na koje sam pisao solo pesme i vokalnu muziku su i veoma inspirativan doprinos nekih od najznačajnijih srpskih pesnika od 19. veka do naših dana. Izbor pesama je načinjen tako da odgovara najrazličitijoj publici, od muzičkih stručnjaka do ljubitelja muzike. Za mene je bitna sadržajnost, izražajnost, emocija i slikovitost muzike. Komponujem rukovodeći se poetikom komunikativnosti. Nadam se da je moj vlastiti, individualni doprinos donekle na tragu svojih muzičkih prethodnika, Marinkovića, Milojevića, Hristića i drugih velikih majstora solo pesme. Vokalne minijature iziskuju, u izvođačkom smislu, osim pevačkog zanata i veliku darovitost pevača za izvođenje raznovrsnih pesama i prenošenje neprolaznih vrednosti njihovih stihova. Uvek sam uzimao u obzir izvođače i publiku" kaže Rasinski za "Politiku".

Koncert je podržao Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj, uz saradnju Ministarstva odbrane RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije