Muzika

U Banskom dvoru održan koncert pijaniste Nebojše Maksimovića

U Banskom dvoru održan koncert pijaniste Nebojše Maksimovića
Foto: Banski dvor | koncert

BANJALUKA - Koncert pijaniste Nebojše Maksimovića održan je u ponedjeljak uveče, u Velikoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor, čime je nastavljena sezona ove kuće simbolično nazvana "50 po 50". Nazivu sezone "kumovala" je trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj. Broj posjetilaca i ovaj put bio je ograničen na 50, a u publici su bile obavezne maske.

Posjetioci su imali priliku da čuju kompozicije Frederika Šopena, Franca Šuberta, Sergeja Rahmanjinova i Johanesa Bramsa.

Nakon koncerta, pijanista iz Beograda osvrnuo se i na svoj prethodni koncert održan u Banskom dvoru prije godinu dana.

"Ovaj put, za razliku od prošlog koncerta, na repertoaru je malo manje velikih cikličnih dela, više raznih sitnih promena raspoloženja, promena kompozitora", kazao je Maksimović.

On se osvrnuo i na specifične uslove u kojima je koncert održan.

"Razlog da prihvatim poziv da održim koncert u Banjaluci je taj što veoma dobro znam da i ovde, kao i u Srbiji, ljudima nedostaje kulturnih dešavanja i duhovne hrane, pa i meni lično. Motiv mi je bio da bar malo olakšam ovu katastrofu koja nam se dešava. Za nas umetnike, pa čak i za publiku i organizatore, najveći problem je taj što, pored straha od zaraze, vi do poslednjeg momenta ne znate da li će se koncert održati", ispričao je pijanista i osvrnuo se na položaj umjetnika u doba pandemije.

"Položaj umetnika nikada nije bio idealan, mislim baš na umetnike koji izvode klasičnu muziku. Sada će biti još teže, ali tolikim profesijama će biti mnogo teže, a da ne pominjem ljude koji se bore sa bolešću, tako da bi bilo glupo da kažem da je nama ne znam kako teško. Svima nam je teško i treba da uradimo sve što možemo da pomognemo jedni drugima i da probamo da izdržimo", jasan je Maksimović.

Nebojša Maksimović rođen je 1979. godine u Beogradu. Sa dvije godine počeo je da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u Muzičku školu "Slavenski" u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu "Mokranjac" završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994. godine kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasu prof. Mirjane Šuice Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspjeh iz klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi sa najvišim ocjenama. Magistrirao je i na Akademiji "Santa Cecilia" u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocjenama kao stipendista Vlade Republike Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije