Muzika

Milan Mladenović: 21 godina od smrti dečaka iz vode

Milan Mladenović: 21 godina od smrti dečaka iz vode
Foto: YouTube/Screenshot | Milan Mladenović

Na današnji dan prije 21 godinu preminuo je Milan Mladenović, frontmen kultnog benda "Ekatarina Velika".

Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, od oca Spase (rodom iz Kruševca), koji je bio oficir i majke Danice (iz Makarske). U šestoj godini se sa porodicom seli u Sarajevo, gdje je živio narednih nekoliko godina.

„Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd“, govorio je Milan o tom periodu svog

Porodica Mladenović se 1970. godine preselila u Beograd, gdje je Milan pohađao 11. beogradsku gimnaziju, zajedno sa Dragomirom Mihajlovićem Gagijem, s kojim je osnovao svoj prvi bend, "Limunovo drvo".

Potom je, 1980. godine, sa Mihajlovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, osnovao bend "Šarlo Akrobata", jednu od kultnih grupa koja je izdala samo jedan album ("Bistriji ili tuplji čovek biva kad…") i kompilaciju "Paket aranžman", a s hitovima koji su promijenili domaći rokenrol. Pesme "Niko kao ja", "Ona se budi", "Oko moje glave" i "Mali čovek" deo su muzičke lektire. Ipak, usled nesuglasica između Milana i Koje, bend se raspao.

A onda je, krajem 1981, Mladenović sa Dragomirom Mihajlovićem oformiro novi bend - "Katarina II".

Godine 1982. bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla Akrobate" Ivan Vdović. Godien 1984. izdali su album „Katarina II“ na kojem se nalaze čuvene pesme "Aut", "Jesen", "Radostan dan", "Treba da se čisti", "Ja znam"... Većinu tekstova napisao je Mladenović.

Zbog "problema sa zakonom” Gagi Mihajlović je završio u zatvoru, a po povratku iz zatvora je saznao da više nije član benda. Pošto je bio nosilac prava na ime "Katarina II", uskratio je grupi pravo da ga dalje koristi, pa je bend izabrao novo - "Ekatarina Velika".

U EKV je došao novi bubnjar, Ivan Fece Firči, a 1985. izlazi istoimeni album "Ekatarina Velika". Ni Firči se nije dugo zadržao u bendu, te ga je zamijenio Ivan Rankovic Raka. Album iz 1986., "S vetrom uz lice", lansira ih na sam vrh rok scene bivše Jugoslavije, gdje sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspješnih albuma. 

Početkom ratova u bivšoj Jugoslaviji, 1992. godine, Mladenović sa članovima grupa "Partibrejkers" i "Električni orgazam" formira projekat "Rimtutituki", koji je bio koncentrisan na antiratnu propagandu.

Njihov najpoznatiji singl "Slušaj 'vamo!", s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”, promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

U ljeto 1994. godine Mladenović je otišao u Brazil, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album "Angel’s Breath" („Dah anđela“).

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa EKV na Budvanskom festivalu, Mladenović je prebačen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenović je umro 5. novembra 1994. u Beogradu.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

U centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj ulici, na broju 22, danas je svečano otvoren prolaz koji je dobio ime po frontmenu jedne od najzačajnijih muzičkih grupa sa prostora bivše Jugoslavije "Ekterine Velike" Milanu Mladenoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije