Muzika

Milan Mladenović, umjetnik koji ne iščezava

Milan Mladenović, umjetnik koji ne iščezava
Foto: YouTube/Screenshot | Milan Mladenović

"Ne mogu da se probudim. Mirno spavam, sanjam svoje lice" - proročanski zvuče stihovi "Čaure", posljednje pjesme sa posljednjeg albuma, ispisani rukom Milana Mladenovića, jednog od najvećih muzičara i pjesnika ex-Yu rokenrola, upravo te 1994. godine, kada je i napustio ovaj svijet.

Sjećanje na ovog muzičkog velikana, a prije svega čovjeka i humaniste, biće tradicionalno obilježeno danas, kada se navršava tačno 19 godina od njegovog preranog odlaska, a njegovo djelo slaviće se širom bivše Jugoslavije, negdje koncertima, ponegdje slušaonicama kultne "Ekatarine Velike", benda čiji je frontmen Mladenović bio.

Malo je toga što o "dečaku iz vode" već nije rečeno i/ili napisano. Brojni dokumentarci, biografije, emisije, trag su koji su njegovi prijatelji i kolege savremenici, ali oni koji ga nisu poznavali, ostavili njemu u pomen i svjedoče o veličini i harizmi, koja se još dugo neće ponoviti.

"Postoje ljudi koji su konstantni deo nečijeg života, ne iščeznu nikad, bez obzira na vreme i mesto gde se, u stvari, nalaze. Milan je čovek iz mog života… A niko me ne može ubediti da ovo što se desilo nema veze sa vremenom u kome se desilo", reći će Dušan Kojić Koja, lider "Discipline kičme", sa kojim je Milan svirao u kultnom "Šarlu Akrobati", prije nego će svako nastaviti svojim putem.

A desilo se u vremenu kada je zemlja bila razorena ratom, što je Milanu teško padalo i što se očitovalo u mračnim stihovima pjesme "Dum Dum", kao što se stvarnost inače ogledala u svim njegovim pjesmama, nekada prikriveno i stidljivo, a nekada direktno i bez ustezanja.

Nakon 36 godina i devet albuma sa nekoliko sastava, Milan je ostavio neizbrisivo znamenje za sve generacije i možda je jedino prilično završiti tekst njegovim riječima posvećenim svima nama, ali i onima koji tek dolaze.

"Ja ne mogu da pevam o vanzemaljskoj ljubavi, ako me guše i razdiru ovozemaljski jadi. Stojimo na rubu iznad neke razjapljene provalije koja s nestrpljenjem čeka da nas proguta, a iznad nas, razbuktala se vulkanska lava koja počinje da curi, rasteže se po nama. Čini mi se da smo stisnuti, ne možemo ni korak nazad, ali ni napred… Borite se za svoju ličnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše, borite se za život", riječi su koje je ostavio nekim novim generacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije