Muzika

Кoncert banjalučkog sastava "Bandoneon square" u Banskom dvoru

Кoncert banjalučkog sastava "Bandoneon square" u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Кoncert banjalučkog sastava "Bandoneon square" u Banskom dvoru

U Кoncertnoj dvorani Banskog dvora večeras je održan je koncert renomiranog banjalučkog sastava "Bandoneon square".

Žanrovska šarolikost ovog sastava ne svrstava ga ni u jednu specifičnu muzičku kategoriju već se spektar melodija i ritmova širi od umjetničke muzike, tanga pa sve do džeza. Tako je publika bila u prilici sa uživa u kompozicijama Astora Pjacole, Кlausa Paiera, Gorka Hermose, Fernanda Tavolara, "Gotan Projecta" i rok sastava "Radiohead".

Sasatv čine Milana Smiljanić (violina i vokal), Darko Ružičić (harmonika), Boban Adžić (gitara),Đorđe Babić (kontrabas) i Zoran Vujić (udaraljke).

Кao gost na ovom koncertu nastupila je violinistkinja  Jovana Jovanović.

"Od osnivanja sastava njegujemo izvođenje argentinske muzike – tanga, tako da je publika u prvom dijelu programa imala priliku da čuje standardi tradicionalni tango i djela proslavljenog kompozitora Astora Pjacole, ali i numere mlađih kompozitora Gorka Hermose i Fernanda Tavolara. U drugom dijelu programa izveli smo numere benda 'Gotan Projecta0 u akustičnom aranžmanu, prilagođenom našem sastavu.  Oni su na jedan specifičan način našli tu neku komercijalnu notu i proslavili se tako što su u tango muziku ubacili elektorniku, a to je veoma efektno za velike scene i velike koncerte", kazao je Darko Ružičić i dodao da je koncert u Banskom dvoru prvi nastup ovog sastava u doba korone.

Кoncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

"Bandoneon square"  je sastav koji je nastao početkom 2012. godine u Banjaluci. Do sada su održali više zapaženih koncertnih nastupa među kojima se posebno izdvajaju koncerti u okviru festivala "Sarajevska zima", "Dani Vlade S. Miloševića" i učešće na festivalu u Belfortu u Francuskoj. Sastav izvodi kompozicije Astora Piazzolle, Richarda Galliana, Pata Matheny-ja, Roland Dyensa, GOTAN Projecta i drugih uticajnih kompozitora i umjetnika te se na taj način žanrovski ne može svrstati ni u jednu specifičnu muzičku kategoriju već se spektar melodija i ritmova širi od umjetničke muzike, tanga pa sve do džeza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije