Muzika

Pratite nas na Google news

Кoncertom Marкovićeve i Paulinove otvorena nova sezona u Banskom dvoru

Кoncertom Marкovićeve i Paulinove otvorena nova sezona u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Кoncertom Sonje Marкović i Lidije Paulin otvorena nova sezona u Banskom dvoru
N.N.

Кoncertom pijanistkinje Sonje Marкović i violončelistkinje Lidije Paulin u četvrtak uveče u Кoncertnoj dvorani Banskog dvora otvorena je nova sezona kulturnih događaja u ovoj ustanovi.

Кoncert je održan uz primjenu propisanih epidemiloških mjera, nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Na repertoaru ovih nagrađivanih muzičkih umjetnica sa bogatom biografijom našla su se djela sa kraja dvadesetog vijeka, savremenih kompozitora Кodalja, Papandopula i Miaskovskog koje publika nema priliku često da čuje.

"Izvele smo tri ciklična djela koja sadrže više stavova.  Mogu reći da su interesantna za publiku, jer je ne izvode jako često. Papandopulo je kompozitor grčko-hrvatskog porijekla i ima u svojim kompozicijama taj folklorni elemenat koji je vema blizak narodu sa ovih prostora. Miaskovski je Rus, dok je Кodalj Mađar, tako da je za sve njih zajednički taj folklorni ritam", kazala je pijaniskinja Sonja Marković.

Ona je naglasila da su jako srećne što su nastupile u Banskom dvoru, jer ih za Banjaluku vezuje studiranje na Akademiji umjetnosti od kada i traje njihovo prijateljstvo i saradnja kroz razna dua, tria, kamernu muziku.

"Posebno smo zahvalne direktoru Banskog dvora Mladenu Matoviću, što je i u ovoj situaciju  izazvanoj virusm korona  omogućio mnogim umjetnicima da nastupaju pred publikom, pa tako i nama", ističe Markovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije