Pozornica

24 sata koja su promijenila Rijeku

24 sata koja su promijenila Rijeku
Foto: N.N. | 24 sata koja su promijenila Rijeku

Godina evropske prijestonice kulture (EPK) u Rijeci otvorena je u subotu naveče spektakularnom izvedbom "Opere industriale" u riječkoj luci, pred gledaocima koji su i sami učestvovali.

Velikom svečanom proslavom, koja je trajala 24 časa, Rijeka je 1. februara i službeno preuzela titulu evropske prijestonice kulture i time započela možda i najvažniju, ali svakako najzanimljiviju kulturnu godinu u svojoj istoriji.

Samo na centralnoj bini nastupilo je 130 izvođača, savremenih umjetnika, među kojima i Damir Bartol Indoš s Kućom ekstremnog muzičkog pozorišta i rumoristima kao izvođačima na specifičnim instrumentima šahtofonima i muzičarima na prepariranim klavirima, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu te posebno atraktivni finski hor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču "Mieskuoro Huutajat".

Uz njih, na velikoj bini nastupili su i mješoviti pjevački hor otvaranja evropske prijestonice kulture, predvođen riječkim horom "Jeka Primorja". U tačku se uključio i radnički orkestar brusilica, varilaca i iskri, čineći vizuelno atraktivnu sliku na dizalici uz binu te deset riječkih bubnjara s krova robne kuće uz luku.

Sloboda, tolerancija, antifašizam i ljubav samo su neke od poruka kojima je završila centralna svečanost. Program se nastavio do jutra u brojnim klubovima, kafićima i koncertnim prostorima. Bio je to dan nakon kojeg ništa više nije isto. Dan u kojem je Rijeka pokazala zašto nosi titulu evropske prijestonice kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije