Pozornica

Adnan Omerović iz NP Tuzla nominovan za najboljeg glumca u Veneciji

Adnan Omerović iz NP Tuzla nominovan za najboljeg glumca u Veneciji
Foto: Ustupljena fotografija | Adnan Omerović iz NP Tuzla nominovan za najboljeg glumca u Veneciji

TUZLA - U takmičarskoj kategoriji "Horizonti" venecijanskog filmskog bijenala, film "Najsretniji čovjek na svijetu" nominovan je u kategoriji za najbolji film, Adnan Omerović nominovan za najboljeg glumca, a nominovane su još i scenaristkinje Elma Tataragić i glumica Jelena Kordić Kuret.

Koliko je tuzlanski glumac Adnan Omerović srećan čovjek, publika će vidjeti 2. septembra na ovogodišnjem prestižnom venecijanskom filmskom festivalu, na svjetskoj premijeri filma "Najsretniji čovjek na svijetu", u kojem glumi glavnu mušku ulogu.

Premijera će se dogoditi u sklopu takmičarskog dijela programa "Horizonti".

U okviru ovog programa biće dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja, za najbolji scenario, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca. Pored toga što je sam film u takmičarskoj kategoriji, Omerović ima razlog više za slavlje, jer je nominovan i za najboljeg glumca. Osim Omerovića, za nagrade su nominovane scenaristkinja Elma Tataragić i glumica Jelena Kordić Kuret.

Film "Najsretniji čovjek na svijetu" je koprodukcijsko djelo Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bosanskohercegovački producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće "Pro.ba".

Scenario za ovaj film napisala je scenaristkinja Elma Tataragić, a film je režirala makedonska rediteljka Teona S. Mitevska. Radnja filma odvija se oko susreta Asje (Jelena Kordić Kuret) i Zorana (Adnan Omerović). I dok Asja vjeruje da će upoznati muškarca svog života, ona zapravo upoznaje svog neprijatelja. Zoran na susretu ne traži ljubav, nego oprost za nedjelo koje je napravio tokom rata.

Pored ovih dvoje izvrsnih glumaca, značajne uloge u filmu "Najsretniji čovjek na svijetu" ostvarili su i glumci Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Adnan Omerović je stalni član ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, ali ostvaruje i značajne uloge u domaćoj i svjetskoj filmskoj industriji.

Kako je i naveo, nagrada bi mu dodatno pomogla u karijeri, jer bi mu otvorila vrata za nove saradnje.

"Nagrada bi mi značila u smislu, prvo jer te neko gledao, jer si mu se svidio, a taj neko će te dalje spominjati drugim producentima i režiserima, a to može dovesti do novih poziva od strane ljudi koji imaju sredstva i viziju i koji hoće da rade. Jer svakome dođe taj period uspjeha, nekome za pet godina, nekome za deset, ali sigurno dođe", rekao je Omerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije