Pozornica

Pratite nas na Google news

Ambiciozna, ali ne i uigrana predstava

Ambiciozna, ali ne i uigrana predstava
Foto: N.N. | Ambiciozna, ali ne i uigrana predstava
Milan Rakulj

BANJALUKA - Praizvedba komada "Dučić" ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske, rađenog po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića i u režiji Juga Radivojevića, biće održana večeras, a pretpremijera za ljude iz struke i novinare izvedena je u četvrtak uveče.

Dvadeset dva glumca na Velikoj sceni nacionalnog teatra Republike Srpske u ovom komadu dočarava period između dva svjetska rata kada je pjesnik Jovan Dučić radio kao diplomata i veleposlanik Kraljevine Jugoslavije u Budimpešti, Sofiji, Rimu i drugim evropskim gradovima. Sam tekst predstave gotovo da i ne prati Dučića pjesnika, a njegovi zavodnički maniri i diplomatske vještine u interpretaciji Zlatana Vidovića, takođe, padaju u drugi plan pred mnoštvom događaja, likova i situacija. Terorističke organizacije, ustaše i VMRO, Musolinijevi fašisti i Hitlerovi nacisti, pripreme i realizacija atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića, rad obavještajne službe Kraljevine Jugoslavije, potom i krijumčarenje umjetnina i opijata čija mreža vodi sve do američkog gangstera Ala Kaponea, teme su koje ambiciozno pokušava da obradi ova predstava.

Sve to pokušano je na jedan atraktivan način uz seks i pucnjavu, kako to biva u serijama velikih produkcija, međutim ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske, ponavljamo, ostao je tek na pokušaju. Razlog nije samo taj što ovo nije serija, nego predstava, nego i što rad na komadu sa dvadeset dva aktera zahtijeva bolju uigranost i vjerovatno duži period proba.

Da predstava nije ni blizu gotova, govori u najmanju ruku mlak aplauz na pretpremijeri, koji je posljedica kako manjka proba s rediteljem, tako i ambicioznog teksta koji je umjesto, pretpostavljamo, očekivanog nacionalnog naboja prikazao jednog razočaranog, bradatog i diplomatski nedovoljno vještog Jovana Dučića. Ipak, plemenita ideja predstave, svakako, ima prostora za razvijanje.

Tu, prije svega, mislimo na epizodu kada Dučić govori o rodnom Trebinju i uopšte na nastojanje komada da oživi duh vremena u kojem su naši predstavnici u svijetu bili Jovan Dučić i Ivo Andrić.

Uz riječi ovog prvog na koncu komada da su Srbi pogrešno predstavljeni u svijetu kao nedovoljno kulturan i obrazovan narod i da svaka više puta ponovljena laž postaje istina, zaključujemo da predstava komunicira i sa današnjim vremenom.

Ne ulazeći u današnju politiku i diplomatiju, sa sigurnošću možemo reći da danas nedostaje više ambicioznih pozorišnih projekata kao što je predstava "Dučić", a još smo sigurniji da je dug put od ambicije do realizacije. Prva repriza komada zakazana je za subotu uveče, a razvoj ove predstave svakako će biti zanimljivo pratiti i u budućem vremenu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije