Pozornica

Ansambl NP RS na "Danima komedije 2022" u Bijeljini

Ansambl NP RS na "Danima komedije 2022" u Bijeljini
Foto: N.N. | Ansambl NP RS na "Danima komedije 2022" u Bijeljini

BIJELJINA - Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) "Ožalošćena porodica", u režiji Nikole Pejakovića, učestvovaće u takmičarskoj selekciji 21. Pozorišnog festivala "Dani komedije 2022", koji se održava u Bijeljini od 21. do 25. marta, a ansambl NP RS igraće predstavu u ponedjeljak, 21. marta, od 20 časova.

Na festivalu će učestvovati  pozorišta iz Beograda i Banjaluke. Organizator festivala je Centar za kulturu "Semberija".

"Radeći 'Narodnog poslanika', prije nekoliko godina, naše pozorište se poigralo s nušićevskim arhetipovima, s njegovom potrebom da označi i potencira neke prepoznatljive, a opet i neobične, groteskne situacije. Nakon toga, evo Nušića opet među nama, odlučili smo se za 'Ožalošćenu porodicu'. U vrijeme opšteg izvitoperenja, gdje su sve, i ljudske i božje, vrijednosti iznevjerene, u vremena sveopšteg ludila, kad nam apokalipsa izgleda tako blizu, mislimo da nema mjesta tom nekom bezazlenom i trivijalnom Nušiću", kaže Nikola Pejaković o komadu. 

Ozbiljnost koju Nušić propovijeda svojim životom, dodaje on, tragedijama koje su obilježile i njegov život i njegovo vrijeme, te ozbiljnost tema koje pokreće, natjerali su nas da napravimo mali eksperiment i da skinemo tu opnu lakomislenog humora i šegačenja i pokušamo da otkrijemo šta se krije ispod toga.

"Naši likovi su stvarni i prepoznatljivi, možete da ih sretnete na ulici. Izvor komičnog je u mentalitetu, ali tu je, baš u mentalitetu, i izvor crnila, izvor nesreće", zaključuje Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije