Pozornica

Art bioskop otvoren u Banjaluci

Art bioskop otvoren u Banjaluci
Foto: N.N. | Art bioskop otvoren u Banjaluci

BANJALUKA - U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci danas je otvoren Art bioskop - nova scena za kulturna dešavanja u gradu na Vrbasu.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je da će projekcije u Art bioskopu početi već u februaru.

"Art bioskop predstavlja novu bioskopsku salu sa 50 mjesta za sjedenje, a prevashodno je namijenjena za projekcije umjetničkih, dokumentarnih i studentskih filmova, to jeste filmova koje ne možemo gledati u komercijalnom bioskopu", rekao je Matović na konferenciji za novinare.

On je izrazio zadovoljstvo jer je Banjaluka sve bogatija scenama na kojima se realizuju kulturna dešavanja, za koja su građani više nego zainteresovani.

Matović je napomenuo da je protekla sezona u Banskom dvoru bila jedna od najuspješnijih u istoriji ove ustanove, te da je prošle godine realizovano više od 120 raznovrsnih programskih sadržaja u vlastitoj produkciji.

"Uspješno smo organizovali i dva muzička i festival `stend ap` komedije, koji su okupili neka od najznačajnijih imena domaće, regionalne i svjetske umjetničke scene", rekao je Matović.

On je izrazio zadovoljstvo brojnošću publike svim događajima u organizaciji Banskog dvora, čime Banjaluka pokazuje da svakako ima publiku za kulturu i umjetnost, te da je potrebno ponuditi kvalitet.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da gradska vlast, osim na infrastrukturnom, radi i na razvoju kulture i kulturnih sadržaja za građane.

"Banski dvor je de fakto jedina institucija kulture na gradskom nivou, te ima veliki značaj za naše građane, jer je i mjesto za promociu domaćih umjetnika", rekao je Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo jer je Banski dvor u proteklom perodu bio u epicentru infrastrukturnih radova, u okviru kojih je završena rekonstrukcija krova, fasade, te postavljena ambijentalna rasvjeta, a trenutno se radi i na uređenju okoline.

"Osim toga, plan je da se u narednom periodu obnovi i renovira unutar objekta nekoliko salona, gdje bi se smjestio dio Muzeja Banjaluke, gde će biti stalna izložbena postavka Vrbaske banovine", rekao je Radojičić.

Radojičić je podsjetio da Grad ima strategiju za razvoj kulture, koja između ostalog podrazumijeva vrlo intenzivan život Banskog dvora, te brojne događaje u oblasti kulture.

"Vrlo značajan segment je decentralizacija kulture, čiji je cilj da na širem području grada i prigradskim naseljima ponudimo dešavanja u kulturi, putem domova kulture, u čiju obnovu smo intenzivno krenuli", rekao je Radojičić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije