Pozornica

BNP Zenica: Objavljen novi vizuelni identitet "Feminističkog čitanja klasika"

BNP Zenica: Objavljen novi vizuelni identitet "Feminističkog čitanja klasika"
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | BNP Zenica: Objavljen novi vizuelni identitet "Feminističkog čitanja klasika"

ZENICA - Projekat "Sexual theatre - Feminističko čitanje klasika" Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica dobio je novi vizualni identitet koji će koristiti do kraja projekta, saopštili su iz ove pozorišne kuće.

"Nakon uspješnih radionica koje su održane tokom marta bili su ugošćeni partneri projekta iz Portugala, Crne Gore i Francuske. Nakon prvih radionica na kojima su kolegice iz partnerskih ustanova iz navedenih država imale priliku da se upoznaju sa projektom i sa drugim kolegicama iz partnerskih pozorišnih ustanova, nastavak rada na projektu se očekuje početkom jula", navode iz BNP Zenica.

Dodaju da je ovo prvi projekat koji predvodi jedna javna ustanova iz kulture u BiH, a koji je podržala Evropska unija.

"Projekat je započeo u januaru ove godine i završit će u decembru 2025. godine, a partneri projekta su 'Teatar Circo Braga' iz Portugala, 'Grad teatar Budva' iz Crne Gore i 'Univerzitet Paul-Valery Montellier' iz Francuske. Cilj projekta je poboljšanje pozorišnih tema i narativa kroz feminističku interpretaciju nacionalnih klasika", dodaju organizatori.

Navode da projekat obuhvata šesnaest aktivnosti koje će biti realizovane, a kao rezultati projekta će nastati četiri nova dramska teksta, četiri nove međunarodne koprodukcije predstave, i četiri nova pozorišna festivala.

"Planirano je da predstave igraju u sve četiri partnerske zemlje u okviru četiri festivala, a za kraj će biti publicirana i knjiga koja će objediniti sve novonastale dramske tekstove kao i metodologiju nastanka istih", zaključuju iz BNP Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije