Pozornica

BNP Zenica predstavama "Idemo na izlet" i "Tri dana" slavi 73. rođendan

BNP Zenica predstavama "Idemo na izlet" i "Tri dana" slavi 73. rođendan
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | BNP Zenica predstavama "Idemo na izlet" i "Tri dana" slavi 73. rođendan

ZENICA - Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica u subotu, 25. februara, proslavlja 73. rođendan i tom prilikom će biti izvedene dvije predstave - za djecu "Idemo na izlet" i za odrasle "Tri dana".

U 11 časova u subotu će biti izvedena predstava za djecu "Idemo na izlet", koja je nastala kao autorski projekat Branislava Trifkovića, a u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

"Predstava 'Idemo na izlet' je sasvim realna priča, koja nažalost u stvarnom životu sve više može da nam liči na bajku. Sve manje imamo vremena za našu djecu i zaboravljamo ili smo skroz zaboravili da se igramo sa njima i prepuštamo ih internetu, mobilnim telefonima, video-igricama itd. Dakle, u ovoj predstavi, koja je sto posto na zemlji, bez imalo fikcije, pokušaćemo da se pozabavimo našom djecom i nama samima, kroz igru i druženje", kazuje reditelj Branislav Trifković.

Dalje navodi da priča, vrlo jednostavna, prati tri mame, tri drugarice, koje sa svojom djecom odlaze biciklima na izlet i tamo u prirodi provode jedan dan i noć.

"Tekst za ovu predstavu je kolaž pjesmica, koje su uglavnom uzete iz knjiga naših osnovaca iz nižih razreda, praćen muzikom i fotografijama prirode BiH, Zenice i okoline koje se projektuju pomoću grafoskopa", pojašnjava reditelj.

Glumačku ekipu predstave čine Anđela Ilić, Lana Zablocki i Adna Kaknjo.

Iste večeri u 19.30 biće izvedena predstava "Tri dana" prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Sav prihod od prodaje ulaznica za ovu izvedbu će biti usmjeren za liječenje sugrađanke, profesorice klavira Amele Alispahić.

"Glavni lik i narator istovremeno Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u 'homo fabera' i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad - situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva - samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio", zapisala je o predstavi Tanja Miletić Oručević.

U komadu igraju Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo, za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.

"Prva premijerna izvedba Zeničkog pozorišta je upriličena 25. februara 1950. godine. U tadašnjem Oblasnom pozorištu Zenica je izvedena predstava 'Duboko je korijenje' u režiji Evgenija Smirnova. Od tadašnjeg Oblasnog pozorišta Zenica do današnjeg Bosanskog narodnog pozorišta Zenica izvedena su 753 premijerna naslova, a na scenske prostore su postavljana djela najznačajnijih svjetskih dramatičara, te brojnih bh. i južnoslovenskih autora", pojašnjeno je iz BNP Zenica.

Dalje dodaju da je tokom svoje istorije BNP Zenica izgradilo prepoznatljiv stil i zauzelo značajno mjesto u porodici bh. teatara, te da su brojne nagrade, saradnje, festivalska učešća, gostovanja upisani u istoriju zeničkog pozorišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije