Pozornica

BSK otvorilo sezonu "Bolje pakt nego rat"

BSK otvorilo sezonu "Bolje pakt nego rat"
Foto: Banjalučko studentsko pozorište | BSK otvorilo sezonu "Bolje pakt nego rat"

BANJALUKA - Banjalučko studentsko pozorište otvorilo je 44. sezonu, pod nazivom "Bolje pakt nego rat", koja je najavljena kao najkraća u istoriji ovog teatra i trajaće do decembra, a na njenom početku premijerno je izvedena predstava "Safikada, `vako je bilo" autora Vida Vukelića, u režiji Aleksandra Pejakovića, saopšteno je iz ovog pozorišta.

Istoimena Vukelićeva poema Vida prije dvije godine izazvala je veliko interesovanje publike, a to je isto pokazala i premijerna publika Banjalučkog studentskog pozorišta.

"Pojava `Safikade` u ambijentu Podrum scene Studentskog pozorišta izazvala je mnogo suza i uzdaha, ali i smijeha", navedeno je u saopštenju.

U predstavi su angažovani dilomirani glumci Akademije umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Želja Mitrovića i glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Naslovnu ulogu Safikade igra Dragana Ilić, Anando Čenić tumači lik Hermana, Radenka Ševa igra Fatmu, dok se u ulozi Hadži-fejze pojavljuje Dragoslav Medojević, koji je i najstariji član Studentskog pozorišta - još od 1977. godine.

"Koncept predstave, osim oživljavanja mita o Safikadi, demistifikuje i glumački poziv kao čudesni svijet koji rađa i koji je temelj pozorišne iluzije. Aleksandru Pejakoviću ovo je 40. režija u profesionalnoj karijeri, što je i mali jubilej za Banjalučko studentsko pozorište s obzirom na to da je duže od pet sezona bio ključni reditelj ovog teatra, a njime rukovodi duže od decenije", istaknuto je u saopštenju.

Osim autora i izvođača, na realizaciji predstave "Safikada, `vako je bilo", angažovani su i profesor Enea Hotić kao lektor, te kompozitor Miroslav Janjanin kao vokalni pedagog.

Pokrovitelji predstave su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradska uprava Banjaluka, a iz Banjalučkog studentskog pozorišta navode da su premijeru posebno pomogli Narodno pozorište Republike Srpske i ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" iz Banjaluke.

Iz Banjalučkog studentskog pozorišta istakli su da je na premijeri bilo prisutno ukupno 40 gledalaca, što je maksimalni kapacitet Podrum scene u uslovima poštovanja propisa vezanih za sprečavanje širenja virusa korona.

"I pored malog broja prisutnih, u publici su bili viđeni ugledni banjalučki kulturni radnici i umjetnici, sportisti, ali i mladi političari koji su došli da daju podršku svom voljenom teatru, a oni su nakon premijere druženje sa glumcima nastavili u prostoru Maslešinog dvorišta, koje se nalazi iznad Podrum scene", navedeno je u saopštenju.

Prva repriza predstave zakazana je za 26. jul u 21.30 časova, a organizatori najavljuju eventualnu mogućnost igranja i na otvorenom, na tvrđavi Kastel.

Osim igranja u zatvorenom tokom ljeta, Studentsko pozorište igraće predstave i realizovaće bogate umjetničke sadržaje u Maslešinom dvorištu, za šta je predviđen nastavak saradnje sa poetskim studijom "Džep" i početak saradnje sa Udruženjem književnika Republike Srpske.

Iz Banjalučkog studentskog pozorišta navode da je za 23. juli od 18.00 časova uz direktan televizijski prenos na Radio-televiziji BiH predviđeno svečano otvaranje međunarodnog projekta "Omnibusi mladih dramaturga EU i BiH" koji u potpunosti finansira Delegacija EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije