Pozornica

"Bahanalije" na daskama Narodnog pozorišta Tuzla

"Bahanalije" na daskama Narodnog pozorišta Tuzla
Foto: N.N. | "Bahanalije" na daskama Narodnog pozorišta Tuzla

Predstava "Bahanalije", nastala po motivima istoimene drame Gorana Stefanovskog i u režiji glumca Armina Filipovića, premijerno će biti izvedena sutra u 19.30 na daskama Narodnog pozorišta Tuzla.

Grčku tragediju "Bakhe" napisao je atenski dramatičar Euripid, Goran Stefanovski je modernizovao taj ep i napisao "Bahanalije" te radnju smjestio u Makedoniju, a Dioniz dolazi na Balkan, dok u tuzlanskoj verziji ovog komada Dioniz dolazi u BiH i susreće se sa svim njenim narodima.

"Predstavu su obogatili bh. pisci, muzičari, umjetnici. To je jedan spoj svih umjetnosti. Pokušali smo dati priliku različitim mladim umjetnicima u BiH da se iskažu", pojasnio je Armin Filipović, režiser predstave.

"Bahanalije" će, zajedničkim snagama, na scenu donijeti mladi i stariji glumci.

"Igram starijeg gospodina koji je bivši vladar Tebe i sada mu je sve novo. Te promjene on ne odobrava zajedno sa Tiresijem. koji je čuveni tebanski prorok. Na kraju se ipak prilagodi. U stvari, odlazi u progonstvo. Nastavlja pustošenje. I to je poruka predstave - da se pustošenje po svijetu i dalje nastavlja", kazao je glumac Milenko Iliktarević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije