Pozornica

Balet "Banović Strahinja" premijerno danas u Narodnom pozorištu

Balet "Banović Strahinja" premijerno danas u Narodnom pozorištu
Foto: Pixnio | Balet "Banović Strahinja" premijerno danas u Narodnom pozorištu

​BEOGRAD - Balet "Banović Strahinja", inspirisan jednom od najljepših epskih narodnih pjesama, po koreografiji Igora Kirova, biće premijerno izveden večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavili su iz tog pozorišta.

Kako piše u saopštenju, predstojeća premijera obilježiće i značajan jubilej - sto godina postojanja baleta u Srbiji.

"Ovim delom želimo da ukažemo na značaj naše nacionalne istorije i negovanja kulturnog nasleđa, zahvaljujući univerzalnoj priči koja ni protokom vremena ne gubi na aktuelnosti. Postavka je urađena ekskluzivno za Balet Narodnog pozorišta i u tom smislu predstavlja originalnu umetničku kreaciju", rekla je umjetnička direktorka Baleta Ana Pavlović.

Koreograf Igor Kirov je pripremu koreografije okarakterisao kao "uzbudljiv, ali zahtevan proces koji prikazuje čitavu paletu emocija, ozlojeđenost, tugu, ljubomoru, ljutnju, ali i snagu, istrajnost, i na kraju, oproštaj".

"Koreografski izraz je pre svega savremen. U pitanju je moderna tehnika pokreta utemeljena na klasičnoj estetici. To je omogućilo intenzivan prikaz naboja emocija i energije u skladu sa dramaturškim tokom priče. Mislim da je ovakav stilski pristup značajan, jer ansamblu pruža priliku da zablista u novom svetlu i prikaže drugačiji kvalitet umetničkog izraza", istakao je Kirov.

Naslovnu ulogu na premijeri ponijeće Lev Semenov, lik Anđelije tumačiće Sofija Matjušenskaja, Vlaha-Aliju - Igor Pastor, Derviša - Branko Sarić, Strahinjinu majku - Ivana Savić Jaćić, a Jug Bogdana - Jovan Veselinović.

Ista podjela nastupiće i 15. juna, a tada će ulogu Jug Bogdana tumačiti Jovica Begojev. 

Na izvođenju 18. juna predstaviće se nova solistička podjela koju čine Metju Solovjof, Teodora Spasić, Nikola Bjanko, Miloš Kecman, Olga Olćan i Jovan Veselinović.

Kostime je osmislila Katarina Grčić Nikolić, muziku Ivan Ilić, scenografiju potpisuju Geroslav Zarić i Vladislava Kanington, dizajner svetla je Milčo Aleksandrov, a asistent koreografa Mojca Majcen.

U predstavi učestvuje Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Nine Fuštar, navedeno je u saopštenju Narodnog pozorišta, prenosi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije