Pozornica

Balet na ledu 'Krcko Oraščić' u Banjaluci

Balet na ledu 'Krcko Oraščić' u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Balet na ledu "Krcko Oraščić" u Banjaluci

BANJALUKA - Spektakularna banjalučka premijera baleta na ledu "Krcko Oraščić" Petra Iljiča Čajkovskog, koji izvodi ansambl Ruskog državnog baleta iz Sankt Peterburga, biće održana 30. novembra u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci.

"Ova bajka na ledu, uz vrhunske igrače čije baletsko-klizačko umijeće ostavlja bez daha, sa preko 300 originalnih, raskošnih kostima i uz bezvremensku muziku Čajkovskog, stvara čaroliju koja se ne doživi često, a ostavlja trag za cijeli život. Raskošna praznična scenografija i svjetlucavi kostimi publiku za čas smjeste u atmosferu začaranih zamaka", kazao je Zoran Đurić, direktor Agencije "Queen estrada", koja je organizator događaja.

Za perfektnu, ali nimalo laku koreografiju više od 30 igrača, zadužen je Konstantin Rasadin.

Većina plesača dolazi iz redova klizača takmičara koji su osvojili ruske i međunarodne nagrade. Oni su prošli kroz naporan i intenzivan trening Konstantina Rasadina kako bi naučili da povežu elemente sportskog klizanja s vještinama klasičnog baleta.

"Koreograf Državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga, Rasadin, bio je više od 23 godine vodeći solista baleta Teatra 'Marinski', a radio je sa zvijezdama kao što su Rudolf Nurejev, Mihail Barišnjikov i Natalija Dudinskaja", istakao je Đurić.

Dosad su imali preko 7.000 nastupa širom svijeta, zahvaljujući izuzetnom spoju klasičnog baleta i umjetničkog klizanja, koje nudi publici nesvakidašnji spektakl u formi baleta na ledu.

Ruski državni balet na ledu osnovao je Konstantin Bojarski 1967. godine, postavljajući upravo produkciju zasnovanu na "Krcku Oraščiću" Čajkovskog. Danas ova predstava očarava gledaoce u pozorištima i dvoranama širom svijeta.

Balet "Krcko Oraščić" je izuzetno vitalan. Samo na sceni "Boljšoj teatra" je postavljen preko 500 puta. Ova novogodišnja bajka se proslavila u inostranstvu zahvaljujući rusko-američkom koreografu Džordžu Balančinu, koji je 1954. godine priredio spektakl za "New York City Ballet".

Ulaznice za izvođenje baleta u Banjaluci se mogu nabaviti po cijeni od 15 KM i u prodaji su od juče na blagajnama SD "Borik". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije