Pozornica

Baletna predstava "Romeo i Julija" premijerno na sceni NPS

Baletna predstava "Romeo i Julija" premijerno na sceni NPS
Foto: Velija Hasanbegović | Baletna predstava "Romeo i Julija" premijerno na sceni NPS

SARAJEVO - Baletna predstava "Romeo i Julija" kompozitora Sergeja Prokofjeva, u režiji i koreografiji Davidea Bombane, premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) večeras od 19.30, dok je prva repriza zakazana je u istom terminu za sutra veče.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo kazao je da je italijanski koreograf Davide Bombana prijatelj Sarajeva i Narodnog pozorišta koji je prije 11 godina Sarajevu posvetio baletnu predstavu "Mare Nostrum".

Baombana je, između ostalog, kazao da ovim baletom odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba.

"Toliko je nevinih smrti bilo, pogotovu među mladim ljudima. To se dešava u svim krajevima svijeta. Poruka ostaje, a to je protivljenje svim oblicima netolerancije", pojasnio je Bombana.

Glavne uloge u baletnoj predstavi ostvariće solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, pa će tako ulogu Julije utjeloviti Tamara Ljubičić/Nataša Gaponko, dok će lik Romea igrati Oleg Karatsev/Boris Vidaković.

Ostatak podjele čine Ana Kuzmanović/Darika Dunganova, Flavio Alberto Valentino, Elio Arnoldo Villa Garcia, Ivan Salonski, Evgeny Gaponko, Jovana Milosavljević Lovrenović, Ekaterina Vereshchagina, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Bulat Garev, Mihail Mateescu, Luisa Escamilla Rodriguez, Til Čmančanin, Denis Zhuchenko, Selma Efendić, Dora Kos i Oleg Karatsev.

Uz Bombanu, na stvaranju ove predstave rade i asistentica koreografa Miniodoru-Alice Necseau i baletna majstorica Mia Jahić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije