Pozornica

Pratite nas na Google news

Banjalučka predstava otvara "Sterijino pozorje"

Banjalučka predstava otvara "Sterijino pozorje"
Foto: N.N. | Banjalučka predstava otvara "Sterijino pozorje"
Milan Rakulj

NOVI SAD - Predstava "Švajcarska" Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) i spisateljsko-rediteljskog dvojca Petra Mihajlovića i Milana Neškovića, u večeras će otvoriti takmičarski dio 63. "Sterijinog pozorja" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Prije predstave, najprestižniji pozorišni festival na prostoru bivše Jugoslavije svojom besjedom svečano će otvoriti reditelj Nebojša Bradić, a "Sterijino pozorje", uz "Švajcarsku", do 3. juna ponudiće još osam takmičarskih predstava u selekciji nacionalne drame i tri u međunarodnom programu "Krugovi".

Selektor ovogodišnjeg izdanja festivala je Boško Milin, teatrolog i profesor beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, dok će o pobjedničkom komadu odlučivati žiri u sastavu Tanja Šljivar, dramska spisateljica i dobitnica Sterijine nagrade za tekst savremne drame, Maja Mirović, kostimografkinja, dobitnica dvije Sterijine nagrade, Novak Bilbija, glumac, takođe dobitnik dvije Sterijine nagrade, Ksenija Krnajski, rediteljka, i Branislava Ilić, dramska spisateljica.

Podsjećamo, komad "Švajcarska", odlukom umjetničkog savjeta NP RS, u najvećoj pozorišnoj kući u Republici Srpskoj, proglašen je najboljim u sezoni 2017/2018, a u istom igraju: Željko Erkić, Slađana Zrnić, Dragoslav Medojević, Danilo Kerkez, Belinda Božičković, Goran Jokić, Željko Mitrović, Boris Šavija, Zlatan Vidović i Miljka Brđanin.

"Ovo je predstava o pet linija priče koje se sublimišu u jednu istu priču koju pričamo sami sebi, svesno ili nesvesno svaki dan, i ako nešto ne uradimo povodom te priče, i naša će je deca pričati, kao što je mi pričamo na isti način kao i naši roditelji. Tu leži vaša tragička krivica, dragi mama i tata. Ostavili ste nam gori svet nego što su ga vaši roditelji ostavili vama. Mi ne želimo da napravimo istu grešku", rekao je o komadu "Švajcarska" reditelj Milan Nešković. O ovoj predstavi, kao i o ostalim koje će igrati na "Sterijnom pozorju", izjasnio se i selektor Milin.

"'Švajcarska', neobična svakodnevica grupe malih ljudi s velikim željama i strastima koje su i veće i manje od života, crnohumorno se odigrava pred nama, jednako zbunjenima u potrazi za rešenjem koje će biti blizu istine i pravde, kao u zemlji iz bajke, kako se doživljava ta alpska republika. Naziv predstave aludira, u očima stanovnika Balkana, na utopijsku odrednicu u kojoj je sve bolje i drugačije, lagodno, mirno i bogato", rekao je, između ostalog, selektor ovogodišnjeg "Sterijinog pozorja" istakavši da se prilikom selekcije susretao s manje poznatim mladim pozorišnim imenima, iznenađen koliko su bili profesionalno posvećeni pisanju dramskih tekstova, što i jeste glavni adut za ovaj festival.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije