Pozornica

Banjalučki plesni klub "Habanera" briljirao na dva Državna takmičenja

Banjalučki plesni klub "Habanera" briljirao na dva Državna takmičenja
Foto: N.N. | Banjalučki plesni klub "Habanera" briljirao na dva Državna takmičenja

Da je Banjaluka grad prepun mladih talentovanih ljudi dokazuju i ostvareni rezultati plesnog kluba "Habanera" na dva Državna takmičenja BiH održanim nedavno u Brčkom i Sarajevu.

U ovim teškim vremenima u svim sferama života posebno je izazovno održati kontinuitet rada i sportskih rezultata. Međutim, plesači plesnog kluba "Habanera" su se svojim marljivim trudom, radom i zalaganjem, uspjeli izdići iznad svih otežavajućih okolnosti i na posljednja dva Državna prvenstva BiH u latinoameričkim i standardnim plesovima, ostvarili su zapažene rezultate u disciplinama solo i parovi, u svojim starosnim kategorijama. Naime, Andrija Jovanović i Mia Sekulić, članovi ovog istaknutog plesnog kluba, postali su državni prvaci BiH u kombinaciji svih 10 plesova kategorija pionira 2, na Državnom prvenstvu u Sarajevu održanom 27. februara, državni prvaci u standardnim plesovima te viceprvaci u latinoameričkim plesovima na državnom prvenstvu BiH u Brčkom koji je održan 13. marta ove godine.

Klub "Habanera" je osnovan 2010. godine od  strane  dvoje entuzijasta, Mirele i Saše Jovanović, koji su svoju ljubav prema plesu te znanje koje su stekli baveći se plesom preko 25 godina, htjeli prenijeti na generacije koje dolaze.

"Na ovaj način stigla je potvrda našeg dugogodišnjeg, izuzetno kvalitetnog i predanog rada u trenažnom procesu. Bilo je samo pitanje vremena. Svu ljubav prema plesu prenijeli smo, kako na mnoge plesače pionirskog i omladinskog pogona, tako i na svoju djecu Kalinu i Andriju, koji su baveći se plesom od malih nogu počeli ostvarivati i zapažene rezultate na Državnim prvenstvima BiH", rekao je prof. dr Saša Jovanović, predsjednik kluba "Habanera" za "Nezavisne".

Na istom takmičenju, u najstarijoj kategoriji Jovanović je sa svojom partnerkom Ivanom Berom potvrdio naslov državnog prvaka u latinoameričkim plesovima iz Brčkog 19. septembra 2020. godine čime su njih dvoje pokazali da pored svih životnih obaveza koje obavljaju, ljubav prema plesu pronađe vrijeme za treninge i takmičenja. U kategoriji solo djevojke, plesačice iz plesnog kluba "Habanera", na državnim prvenstvima u standardnim i latinoameričkim plesovima 27. februara  u Sarajevu su postigle izvanredne rezultate. Najviše predstavnika ovaj klub je imao u najelitnijoj kategoriji seniora solo gdje je Tanja Topić osvojila srebrnu i bronzanu medalju u standradnim i latino plesovima.

Ana Maria Janjuš je postala viceprvak BiH u latino plesovima, dok je Ana Moconja zauzela četvrto mjesto. Dunja Galić se takmičila u dvije discipline pri čemu je postala viceprvak BiH u standardnim plesovima i osvajač bronzane medalje u latinoameričkim plesovima u kategoriji starijih omladinaca. U kategoriji pionira 2 solo na Državnom prvenstvu BiH Danka Savić je osvojila peto mjesto u latino i standardnim plesovima, dok je Kalina Jovanović osvojila bronzanu medalju u standardnim plesovima i finalista je svoje kategorije u latinoameričkim plesovima. Pod vođstvom prof. dr Saše Jovanovića, klub je za deset godina postojanja ostvario izuzetne rezultate na nacionalnom i lokalnom nivou u radu sa plesnim takmičarima te u radu sa školama latinoameričkih i standardnih plesova kao i argentinskog tanga.

"Naše lično iskustvo i znanja stečena decenijama iz oblasti plesova pomažu djeci kako bi uspješno savladavala izazove modernog vremena u kojima sedementarni način života te preveliki uticaj informacionih tehnologija uzimaju ozbiljan danak u anatomskom i fiziološkom razvoju mladih i omladine. Gojaznost, preblemi sa kičmenim stubom i motorička nepismenost neke su odlike odrastastanja novih generacija. Prepoznavši to, Mirela i ja smo dizajnirali adekvatan trenažni program koji može da odgovori izazovima današnjice pomažući svojim plesačima da prije svega osiguraju pravilan anatomski i fiziološki rast i razvoj, ne zanemarujući ni psihološko-socijalne elemente bavljenja plesom, naspram otuđenosti i asocijalnog tipa ponašanja koje je prisutno u velikoj mjeri u širem društvu", rekao je Jovanović, inače vanredni profesor na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci.

Porodica Jovanović ušla je u istoriju plesnih takmičenja, kako nacionalnog Saveza BiH tako i na evropskom i svjetskom nivou, kao primjer gdje se tri člana porodice istovremeno aktivno takmiče te ostvaruju sjajne rezultate: ukupno pet titula državnih prvaka, jedna titula viceprvaka i bronzana medalja sa državnih prvenstava u standardnim i latinoameričkim plesovima.

"Nadamo se da će se što prije ostvariti normalni uslovi za odvijanje treninga i takmičenja, koji bi omogućili većem broju zainteresovanih budućih plesača i plesačica bavljenje plesom u našem Akademskom plesnom klubu 'Habanera'. Time bih još jednom istakao važnost bavljenja kvalitetno organizovanom fizičkom aktivnošću bez obzira na uzrast i vjeru te se nadam da će to naši sugrađani shvatiti i prepoznati", zaključio je Jovanović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije