Pozornica

Pratite nas na Google news

Banjalučko studentsko pozorište svečano zatvorilo 43. sezonu

Banjalučko studentsko pozorište svečano zatvorilo 43. sezonu
Foto: Banjalučko studentsko pozorišt | Banjalučko studentsko pozorište svečano zatvorilo 43. sezonu
N.N.

U "Podrum sceni" u Gospodskoj ulici 22. decembra 2019. godine Banjalučko studentsko pozorište svečano je zatvorilo 43. sezonu koja je nosila naziv "Reanimacija". Pozorište je ove godine imalo dvije premijere ("Dejton" i "Žilište"), preko 70 repriza gostujućih i predstava sa redovonog repertoara, te ukupno organizovalo 116 različitih događaja, od kojih je najznačajniji međunarodni festival "Kestenburg", te gostovanja predstave "Noć bogova" kao najgledanije predstave u Republici Srpskoj tokom 2019. godine.

"Ove godine ukupno nas je posjetilo 19182 gledaoca, od toga oko 3000 samo na Kestenburgu, što je za skoro 7000 gledalaca više nego u prethodnoj 42. sezoni. Istina nismo se približili rekordu iz 2017. godine, ali radićemo na tome u narednim godinama", saopšteno je iz Banjalučkog studentskog pozorišta.

Svečanosti su prisustovale, kao i uvijek kada je Studentskog pozorište u pitanju sve generacije, od najmlađih, preko studenata do penzionera, a podršku su dali i najstariji članovi Studentskog pozorišta Dragoslav Medojević i Radenka Ševa koji su bili u publici, te profesor Akademije umjetnosti Željko Mitović.   

Sezonu je svečano zatvorila Dobrinka Maksimović, viši stručni saradnik u Ministarstvu prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, koja je pohvalila napredak Banjalučkog studentskog pozorišta u prethodnoj sezoni, te poželjela sreću u daljem radu i narednoj godini koja će biti u znaku teatra kada je upitanju podrška resornog ministarstava. Pored predstavnika Minisarstva prosvjete i kulture, prisutnima su se obratili i predsjednik skupštine BSP-a Aleksandar Pejaković, te direktor Studentskog pozorišta Sanja Vojvodić. Program svečanog zatvaranja vodila je Miljana Orašanin, dugogodišnji član Studentskog pozorišta.

Na svečano zatvaranju dodijeljene su i godišnje nagrade.

Nagrada Dobrica Stefanović otišla je profesioci Akademije umjetnosti, Renati Agostini za autorski projekat i mentorski rad na predstavi "Žilište"

Nagrada Likota za najbolji ansambl u 2019. godini pripala je predstavi "Žilište" kojeg čine članovi Studentskog pozorišta Jelena Stojaković, Vladana Savić, Katarina Arnatu, Virdžinija Ugrčić i Una Radulović.

U čast nagrađenih i završteka sezone studio "Džep" održao je unikatni koncert "ELEKTRO TESLA POEZI, gdje su nasupili Nebojša Kuruzović (vokal), Stefan Tešanović (gitara) i Slaven Bajića (violina).

Naredna sezona Studentskog pozorišta počeće u martu  2020. godine premijernim izvođenjem komada "Nakon predstave", autora Zorana Kostića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije