Pozornica

Banjaluka za grantove u kulturi izdvaja 800.000 KM

Banjaluka za grantove u kulturi izdvaja 800.000 KM
Foto: N.N. | Banjaluka za grantove u kulturi izdvaja 800.000 KM

BANJALUKA - Grad Banjaluka će za oblast kulture ove godine izdvojiti oko 800.000 KM kroz program sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, projekata iz oblasti kulture i kalendara kulturnih manifestacija.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić precizirao je da su 184.000 KM namijenjene za manifestacije u kulturi, te 183.000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam.

Stanić je Srni rekao da se time podržavaju redovne programske aktivnosti udruženja iz oblasti amaterizma i dio manifestacija iz oblasti amaterskog stvaralaštva, kao i međunarodna takmičenja iz ove oblasti.

"Dio projekata koje planiramo da podržimo u 2019. godini uvršteni su u gradski kalendar manifestacija u kulturi, kojima će biti pružena podrška na različite načine, od novčane, ustupanjem prostora, ali i dijelom kroz promociju", naglasio je Stanić.

Prema njegovim riječima, važno je da ti programi zadovoljavaju kulturne i manifestacione potrebe Banjalučana, a sa druge strane da privlače turiste.

U kalendaru za 2019. godinu nalazi se 27 manifestacija koje će dobiti podršku banjalučke Gradske uprave.

U okviru kalendara planirana su posebna sredstva za manifestaciju "54. Kočićev zbor" koju će Gradska uprava organizovati treću godinu zaredom.

Za projekte u skladu sa novom Strategijom razvoja kulture planirano je 170.000 KM, a u Odjeljenju su planirana i sredstva za Fondaciju "Evropska prijestonica kulture - Banjaluka 2024" u iznosu od 120.000 KM, dok je za projekte i programe udruženja iz oblasti kulture planirano 27.000 KM.

U skladu sa Strategijom kulture, već u februaru će biti raspisan javni konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Stanić je rekao da je ova praksa započeta u 2018. godini i da je na ovaj način podržano 26 projekata iz različitih oblasti i to kreativne industrije, umjetničkog stvaralaštva, dokumentarnog filma, dječijeg stvaralaštva, amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te savremenog stvaralaštva.

On je naglasio da su prvi put projekte iz oblasti kulture birali sami umjetnici, odnosno stručna komisija u čijem su radu učestvovali neki od poznatih banjalučkih kulturnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije