Pozornica

Bečki kulturni sektor bilježi najveću finansijsku katastrofu od 1945.

Bečki kulturni sektor bilježi najveću finansijsku katastrofu od 1945.
Foto: N.N. | Bečki kulturni sektor bilježi najveću finansijsku katastrofu od 1945.

Ova godina je u svijetu muzike trebalo da bude posvećena 250. godišnjici rođenja Ludviga Van Betovena, ali je zbog virusa korona Beč - hram muzike - kako ga nazivaju, potpuno je utihnuo.

Note ne odzvanjaju ni jednom od svjetskih prestonica muzike a cijeli taj sektor ekonomije je zabrinut za svoju budućnost.

"Bečka nacionalna Opera u normalnim vremenima liči na mravinjak u kome je 1.000 ljudi aktivno. Kuća je tiha ovih dana i to je emocionalno veoma iscrpljujuće" kaže direktor Opere Dominik Mejer.

U normalnim vremenima u Beču se svira, pjeva i sluša muzika kao što se udiše vazduh. Festivali se ređaju jedan za drugim u gradu koji uvijek pruža mogućnosti da se uživa u umjetničkoj muzici.

Ali za velike muzičke kuće Beča sezona je brutalno prekinuta prije mesec dana kada su sve sale zatvorene u okviru borbe protiv Kovida - 19.

"Kulturna ponuda Beča je u normalnim uslovima, uporediva sa onom koju predlažu svjetske metropole od pet milona stanovnika iako grad ima 1,8 miliona. To privlači tri četvrtine od osam miliona posjetilaca godišnje", ističe direktor gradske turističke organizacije Norbert Ketner.

Tri opere, dvije koncertne sale... ovi hramovi muzike svako veče privuku 10.000 slušalaca. A da bi se dobio godišnji abonman za koncerte Bečke Filharmonije potrebno je čekati 14 godina.

Za grad bezbrižnih valcera zaustavljanje ove "mašine kulture" sluti finansijsku katastrofu bez presedana najveću još od 1945.

"Bečka Opera redovno prihoduje dnevno 131.000 evra. Ona je i vitalni dio ekonomskih pluća grada jer puni šest-sedam hotela kao i restorane u blizini", ukazuje Majer.

Prve žrtve zamiranja muzičkog života su umjetnici, kojih je grad prepun.

"Trebalo je da pjevam Arabela u maju, da gostujem u Torontu, Istanbulu , Parizu.." kaže za AFP tenor Mišel Šade dok se bariton Florijan Beš žali da mu je otkazano 30 koncerata sa djelima Šuberta.

"Organizatori se pozivaju na ugovornu klauzulu o višoj sili. Ne dobijamo nikakvu oštetu", kažu umetnici.

Agent-menadžer operskih pjevača i dirigenata Loran Delaž kaže da ugovori u najvećem broju slučajeva ne predviđaju obeštećenja. Odlaganje izvođenja opere je, praktično, nemoguće jer su programirane godinama unaprijed. Dekor i kostimi sada ničemu ne koriste.

"Kada projekat padne u vodu, čitav jedan mikrosistem se urušava. Tehničari, majstori svjetla, pjevači... su uložili šest mjeseci svog života u probe i sada su "zakucani" u svojim kućama bez dinara budući da su, prema pravilima, plaćeni tek na veče premijere", kaže operski režiser Bendžamin Prens.

Pošto za ovu vrstu aktivnosti nema sistema naknade za nezaposlene austrijska vlada je odlučila da svaki umjetnik dobije 1.000 ili 2.000 eura mjesečno u narednih 16 nedelja.

Iako je Austrija predvidjela progresivno ublažavanje mjera karantina, ne može se predvideti kada će kulturne manifestacije ponovo otpočeti jer svako veće okupljanje može ponovo da pokrene epidemiju.

"Počinjem da vjerujem da predstava neće biti prije septembra. Kultura je u DNK svakog čovjeka ne možemo se nje lišiti" kaže Ketner a pjevač Florijan Beš dodaje da "i bez predstava nastavljamo da pjevamo. Nikad nije bilo više muzike na mrežama. Ništa nas ne može ućutkati". (Beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije