Pozornica

Beograd domaćin Prve svjetske konferencije pantomime

Beograd domaćin Prve svjetske konferencije pantomime
Foto: Ilustracija | Beograd domaćin Prve svjetske konferencije pantomime
Tanjug

Povodom obilježavanja Svjetskog dana pantomime (22. mart), Beograd će biti domaćin Prve svjetske konferencije o pantomimi, koja će se u srpskoj prijestonici održati od 21. do 23. marta 2018. godine.

Organizaciju ove konferencije pomogli su Univerzitet umjetnosti u Beogradu, Festival internacionalnog studentskog pozorišta FIST, Fakultet dramskih umetnosti, Srpsko-korejski informacioni pristupni centar, agencija DMC Vekol...

Ovo je prvi put da se ovakva konferencija organizuje ne samo u Srbiji već i u svijetu i okupiće najvažnija imena svjetske pantomim, a među kojima je Ela Jaroševič, Francuskinja poljskog porijekla koja vodi Evropsku akademiju za pozorište pokreta ”Studio Maženi” u Parizu. 

Ova umjetnica je uspjela da uvede pojam ”umjetnik pantomime” i profesionalni sertifikat u francusko radno zakonodavstvo. Kuriozitet je da je ona i bivša supruga čuvenog Marsela Marsoa. 

Karlos Martinez iz Barselone se već decenijama bavi pantomimom i sa predstavama koje su uglavnom na klasične ili biblijske teme putuje širom svijeta, sa njim će doći i njegov agent iz Švajcarske koji će imati prilike da se upozna i sa mlađim pantomimičarima i novom ponudom na tržištu. 

Amiran Šalikašvili, jedan od pokretača pantomime u Sovjetskom savezu i Gruziji, osnivač Državnog pozorišta za pantomimu i Katedre za pantomimu na Univerzitetu Šota Rustaveli u Tbilisiju. 

Biće tu i Andres Valdes, naturalizovani Slovenac porijeklom sa Kube, koji je pantomimu donio u SFRJ krajem šezdesetih godina, Joram Boker sa Univerziteta Tel Aviv i Stanislav Brosovski, osnivač Katedre za pantomimu na Stokholmskoj akademiji dramskih umjetnosti. 

Svi su oni i dobitnici "Specijalne nagrade za izuzetan doprinos umjetnosti pantomime" koju je dobio i proslavljeni srpski pantomimičar, glumac i profesor Ivan Klemenc i koja će mu biti uskoro uručena na prigodnoj ceremoniji. 

Među dobitnicima navedene nagrade su još i Korin Sum, Francuskinja koja je bila dugogodišnja asistentkinja Etjena Dekrua i čiju školu je vodila, potom i Veljo Goranov, legendarni bugarski glumac i pantomimičar. Domaćini konferencije su osnivači Svjetske organizacije pantomimičara i njeni potpredsjednik i predsjednik Ofer Blum i Marko Stojanović. 

Blum i Stojanović su i inicijatori Svjetskog dana pantomime, koji se obilježava u preko 40 zemalja na četitri kontinenta, a do sada su se za konferenciju prijavili učesnici iz Švedske, Francuske, SAD, Brazila, Gruzije, Ukrajine, Jermenije, Bangladeša, Izraela i Srbije.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije