Pozornica

Beograd domaćin Prve svjetske konferencije pantomime

Beograd domaćin Prve svjetske konferencije pantomime
Foto: Ilustracija | Beograd domaćin Prve svjetske konferencije pantomime

Povodom obilježavanja Svjetskog dana pantomime (22. mart), Beograd će biti domaćin Prve svjetske konferencije o pantomimi, koja će se u srpskoj prijestonici održati od 21. do 23. marta 2018. godine.

Organizaciju ove konferencije pomogli su Univerzitet umjetnosti u Beogradu, Festival internacionalnog studentskog pozorišta FIST, Fakultet dramskih umetnosti, Srpsko-korejski informacioni pristupni centar, agencija DMC Vekol...

Ovo je prvi put da se ovakva konferencija organizuje ne samo u Srbiji već i u svijetu i okupiće najvažnija imena svjetske pantomim, a među kojima je Ela Jaroševič, Francuskinja poljskog porijekla koja vodi Evropsku akademiju za pozorište pokreta ”Studio Maženi” u Parizu. 

Ova umjetnica je uspjela da uvede pojam ”umjetnik pantomime” i profesionalni sertifikat u francusko radno zakonodavstvo. Kuriozitet je da je ona i bivša supruga čuvenog Marsela Marsoa. 

Karlos Martinez iz Barselone se već decenijama bavi pantomimom i sa predstavama koje su uglavnom na klasične ili biblijske teme putuje širom svijeta, sa njim će doći i njegov agent iz Švajcarske koji će imati prilike da se upozna i sa mlađim pantomimičarima i novom ponudom na tržištu. 

Amiran Šalikašvili, jedan od pokretača pantomime u Sovjetskom savezu i Gruziji, osnivač Državnog pozorišta za pantomimu i Katedre za pantomimu na Univerzitetu Šota Rustaveli u Tbilisiju. 

Biće tu i Andres Valdes, naturalizovani Slovenac porijeklom sa Kube, koji je pantomimu donio u SFRJ krajem šezdesetih godina, Joram Boker sa Univerziteta Tel Aviv i Stanislav Brosovski, osnivač Katedre za pantomimu na Stokholmskoj akademiji dramskih umjetnosti. 

Svi su oni i dobitnici "Specijalne nagrade za izuzetan doprinos umjetnosti pantomime" koju je dobio i proslavljeni srpski pantomimičar, glumac i profesor Ivan Klemenc i koja će mu biti uskoro uručena na prigodnoj ceremoniji. 

Među dobitnicima navedene nagrade su još i Korin Sum, Francuskinja koja je bila dugogodišnja asistentkinja Etjena Dekrua i čiju školu je vodila, potom i Veljo Goranov, legendarni bugarski glumac i pantomimičar. Domaćini konferencije su osnivači Svjetske organizacije pantomimičara i njeni potpredsjednik i predsjednik Ofer Blum i Marko Stojanović. 

Blum i Stojanović su i inicijatori Svjetskog dana pantomime, koji se obilježava u preko 40 zemalja na četitri kontinenta, a do sada su se za konferenciju prijavili učesnici iz Švedske, Francuske, SAD, Brazila, Gruzije, Ukrajine, Jermenije, Bangladeša, Izraela i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije