Pozornica

Bergam: Kao dete se radujem kad oblačim kostime

Bergam: Kao dete se radujem kad oblačim kostime
Foto: Printscreen YouTube | Bergam: Kao dete se radujem kad oblačim kostime

BEOGRAD - Glumica Marija Bergam za Tanjug je govorila o predstavama "Dve žene i jedan rat", "U čeljustima medveda" i zašto voli uloge epohe.

Bergam je rekla da ima privilegiju da u Domu Jevrema Grujića igra predstavu "Dve žene i jedan rat" sa Vjerom Mujović, po tekstu Jelene Kajgo i režiji Aleka Conića.

Kada je bila dobila poziv da igra, glumica nije znala šta da očekuje, pošto je forma predstave neobična.

U muzejskom prostoru, bez dodatnog osvjetljenja, u ambijentu potpuno autentičnom, sa namještaju iz tog vremena, Bergam i Mujović sjede "u neobaveznoj, laganoj konverzaciji, koja varira od veselih do vrlo ozbiljnih, egzistencijalnih tema".

Bergam je rekla da u malom muzejskom prostoru u pandemijskim uslovima brojnost publike "nikad ne prelazi više od 20, i bude veoma intimna atmosfera".

"Možda je publika više uvučena, jer je blizu i dišu sa nama. Svi budu veoma potreseni i dirnuti", rekla je Bergam.

Prema njenim riječima, tužno je koliko malo znamo o američkom dobrotvoru Džonu Frotingamu, koji nema ni ulicu ni spomenik u Beogradu, a otvarao je sirotišta, spasao bezbroj srpske djece poslije Prvog svjetskog rata.

Predstava "U čeljusti medveda", u režiji Svetlane Dimčović, zatvorila je prošlu sezonu Bitef teatra, kao klasična duo drama psihološkog realizma.

Predstava prati u sovjetskom zatočeništvu sudbinu švedskog diplomate Raula Valenberga koji je tokom Drugog svjetskog rata u Mađarskoj spasao na desetine hiljada Jevreja.

"Tumačim agenticu KGB koj je zadužena za proces nad Valenbergom, koji je vrlo kontroverzna ličnost, ispituje ga i ne veruje da je neko spašavao ljude zato što je dobar čovek. Stalno traži koji je bio interes, za koga je radio", objašnjava glumica.

Bergam je ocijenila da je tekst Dejvida Kruka vješto napisan, pošto njen lik posle cijele agonije povjeruje da postoje dobri ljudi, a tema iako je dosta teška ima poetsku i svijetlu nijansu.

Upitana da li joj prijaju uloge epohe, Bergam je rekla da je još na fakultetu priželjkivala takve uloge, jer se ugodnije osjeća u kostimu.

"Kao dete se radujem kad oblačim kostime, to je za mene prevelika radost. Epohe su glumački izazov zato što zahtevaju određeno istraživanje. Vrlo dobro se moramo raspitati o svemu, najsitnijim detaljima, nekom socijalnom životu, ekonomskoj situaciji...Zanimljivo je", zaključila je Bergam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije