Pozornica

Bilećki klub "Osvit" uspješno radi uprkos nedostatku finansija

Bilećki klub "Osvit" uspješno radi uprkos nedostatku finansija
Foto: N.N. | Bilećki klub "Osvit" uspješno radi uprkos nedostatku finansija

TREBINJE - Glumci amateri Zavičajnog kluba "Osvit" iz Bileće izveli su na pozorišnoj sceni Doma kulture u Bileći predstavu "Profesionalac", po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji i po scenariju Miodraga Ljume Hrnjeza, predsjednika ovog kluba bilećkih umjetnika.

O svom radu u predstavi i trudu koji je on sam uložio, Ljumo, koji je inače ratni vojni invalid iz proteklog rata, ne govori puno, jer, kako ističe, važno je da okuplja omladinu i da mladi Bilećani koji vole umjetnost ovdje dobiju barem mali podstrek rastu njihovih umjetničkih krila, kojim je svako pero važno.

"S jedne strane imamo problem što nam mladi glumci i mladi umjetnici koje okupljamo odlaze nakon srednje škole, ali sa druge strane sva ova moja omladina meni telefonira sa svih strana i naših univerzitetskih centara da mi jave da su uspješno položili ovaj ili onaj ispit, gdje je moja najveća sreća ako znam da sam dao barem zrnce doprinosa da taj mladić ili djevojka zavole ono za šta su se opredijelili", kazao je nakon predstave Hrnjez.

Kaže da su troje mladih glumaca, koji zajedno s njim igraju u "Profesionalcu", sa skromnim scenskim rekvizitima stali u jedan auto, pa takve predstave ne iziskuju mnogo novca, ali su za neke postavke, gdje igra i više glumaca, potrebna i mnogo veća scenografija, samim tim i veća materijalna izdvajanja.

"Uvijek se nađe novac, pomognu nam ljudi nekako, daju nam salu besplatno, organizuju nam gostovanja besplatno, pa i mi uvijek igramo besplatno i za sve se nekako snađemo, makar to bilo i o svom trošku", dodaje on.

Iako drugi o njemu pričaju da ovo "o svom trošku" najčešće bude njegov trošak, on sam o tome ne priča, ne žali se što nema nikakav materijalni podsticaj ni iz lokalnog, niti iz republičkog budžeta i radi uz moto - od kulture se ne živi, ali se radi za kulturu.

Ovakav entuzijazam u "Osvitu" drži još desetak odraslih i isto toliko mlađih glumaca, ali je i dosta najmlađih koji su zainteresovani za glumu, pa se i oni angažuju u dječjim predstavama, poput "Uspavane ljepotice", koja je i materijalno i po glumačkom angažmanu bila dosad najzahtjevnija.

Bilećki glumci amateri na svakom komadu koji izvode rade ozbiljno, pa im je za "Profesionalca" bilo potrebno pola godine, ali su srećni kada vide da im se trud isplatio, pa su, nakon hercegovačkih izvedbi u Bileći, Ljubinju, Berkovićima i Kalinoviku, u kome su najbolje prihvaćeni sa preko 400 posjetilaca, igrali i u Trebinju, a slijede nastupi u Crnoj Gori, najprije u Plužinama, pa onda dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije