Pozornica

Bogat martovski program Centra kulture i mladih

Bogat martovski program Centra kulture i mladih
Foto: Opština Centar | Bogat martovski program Centra kulture i mladih

SARAJEVO - Mjesec mart u Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih, donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i građane, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica i škola koje se realiziraju tokom godine, gostovanja, te saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.

U utorak, 12. februara, u 17 časova, učenici osnovnih i srednjih škola, družiće se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Na sceni se izvodi tema kao naučna (nastavna) jedinka u obliku monologa. Zadatak je privlačenje mladih znanosti i činjenje iste zanimljivijom. Pretpostavka je da će kroz zabavu i smijeh mladi više htjeti učiti i znanost pozitivno doživljavati. Projekat se organizuje za učenike starijih razreda osnovnih i srednjih škola. Predstave ZEZ-a su otvorene za javnost i predstavljaju kombinovanje klasične nastave i pedagogije sa teatarskom i audio-vizualnom prezentacijom na sceni. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu tipa monologa voditelja na date teme iz nauke (“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“).

Srijeda je rezervisana za mališane kada je na repertoaru predstava ”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović.

Istoga dana biće održana Kreativno-edukativna radionica “Čarobna šuma“, sa multimedijalnom umjetnicom Džejlanom Karaman Pašić.

Izložba “Panamski kanal“, biće otvorena u utorak, 19. marta, a dan kasnije dolaze zmaj, gradonačelnik i nogometaševa kći, da još jednom obraduju i razvesele mališane. Zmajevi su vijekovima dio dječijih priča. Često se doživljavaju kao magična stvorenja koja djecu mogu odvesti u nevjerovatne avanture. „Zmaj i nogometaševa kći“ je lepršava predstava, u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta. Glumačke kreacije donose Armin Omerović-Zmaj, Ana-Marija Tomić-Nogometaševa kći i Senad Bostandžić-Gradonačelnik.

U četvrtak, 28. marta, biće relizovan Koncert za najmađe “Sretni vrabac“, u kojem će učešće uzeti Dječiji eko hor “Sibel kids“, Hor JU Djeca Sarajeva i Muzička radionica CKM “Kad porastem“. Biće izvedene kompozicije i plesne numere “Medine kruške“, “Mali zeko“, “Veselje ptica“, “Kopali smo vrtić“, “Svaki dan se sunce rađa“, “Pada kiša“, “Hej potoče“, “Ples vilenjaka“.

U petak, 29. marta biće organizovana promocija knjige autora Kemala Muminagića “O pticama i drugim prostorima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije