Pozornica

"Bosiljak" putuje u Dohu

"Bosiljak" putuje u Dohu
Foto: Srna | "Bosiljak" putuje u Dohu

DERVENTA - Članovi Kulturno-umjetničkog društva mladih "Bosiljak" iz Dervente 26. februara putuju u Dohu, gdje će nastupiti na Festivalu interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti.

Kulturno-umjetnički rukovodilac Društva Stana Nagradić potvrdila je Srni da će 17 članova na gostovanju u Dohi izvesti cjelovečernji program.

"Velika putovanja na daleke destinacije je komplikovano organizovati, ali `Bosiljak` to radi sinhronizovano, slijedeći vlastito iskustvo", rekla je Nagradićeva.

Ona dodaje da će ovo putovanje za njih biti još jedna u nizu velikih turneja po svjetskim, rijetko viđenim destinacijama, koje su malo kome dostupne.

"`Bosiljkovići`, zahvaljujući svom kvalitetu, imaju šansu koju, evo, koriste na pravi način", dodala je Nagradićeva.

Članovi će se u Kataru publici predstaviti igrama iz okoline Dervente "Posavska zavrzlama", "Pođi bolje kolo moje" iz Bradine u okolini Konjica i "Starobosanskim glamočkim kolom".

Kroz muzičko-pjevačko i svirački dio članovi će izvesti i "Oro se vije kraj manastira" iz Gnjilanske doline, "Što to sija nane" iz Sićevačke klisure i "Zagubila kovan gerdan, Jovke Kumanovke" iz Kumanovskog polja.

Festivalu interkulturalnog dijaloga i kulturnih različitosti je u organizaciji Katar Gravitacija, pod Fondacijom kulture Katara, u saradnji sa Uneskom.

Na Festivalu učestvuje 18 država - Rusija, Češka, Šri Lanka, Gana, Meksiko, Turska, Španija, Iran, Kazahstan, Bugarska, Srbija, Maroko, Singapur, BiH.

"Bosiljak" očekuje još jedno putovanje polovinom ljeta u Brisel, a pozive za gostovanje su dobili i od udruženja iz Beča i Linca, kao i za nastup na festivalu u Kijevu.

"Bosiljak" sa gostovanja iz Dohe vraća 5. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije