Pozornica

Branku Samarovskom Velika nagrada za glumu

Branku Samarovskom Velika nagrada za glumu
Foto: Wikipedia | Branku Samarovskom Velika nagrada za glumu
Tanjug

Austrijski glumac, poreklom iz Beograda, Branko Samarovski, dobitnik je Velike nagrade za glumu koja će mu biti uručena na filmskom festivalu "Diagonale 2022" u Gracu.

Uprava festivala saopštila je da će pozorišni, filmski i televizijski glumac dobiti ovu značajnu nagradu u obliku umjetničkog djela Konstantina Luzera.

"Branko Samarovski prikazao je svoju glumačku širinu ne samo u pozorištu, već i u filmovima. On rado prikazuje ekcentrične, čudne i uvijek ljudske karaktere, bez kojih bi austrijski film bio mnogo siromašniji. On je majstor sa šarmom, pameti i hrabrosti", istakli su članovi žirija Ute Baumhakl, Kristijan Konrad, Mari Krojcer, August Šmelcer i Kristina Šprenger.

U satiri "Mladi monah" iz 1978. godine je Samarovski prvi put, u sporednoj ulozi, glumio u jednom filmu.

Nakon toga on je učestvovao u brojnim filmskim i televizijskim produkcijama.

Za ulogu invalida u televizijskom filmu "Pobuna" iz 1993. godine on je dobio "Zlatni kadar" za najbolju glumu od Udruženja austrijskih kamermana.

Prvo angažovanje u pozorištu Samarovski je imao 1966. u Gracu, te je potom igrao i u Njemačkoj.

Od 1991. on je član bečkog "Burgteatra".

Samarovski je rođen 1939. u Beogradu, gdje je u Zemunu, u dijelu u kojem su bile nastanjene Dunavske Švabe živio do svoje pete godine, kada je njegova porodica izbjegla u Austriju.

Kao 14-ogodišnjak on je započeo učenje zanata bravara u Salcburgu, a pored bavljenja tim poslom on je nastupao i u pozorištu.

Išao je na privatne časove glume i kasnije je završio glumu na Mocarteumu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije