Pozornica

Bundalo za "Nezavisne": Raditi s vanvremenskim talentima je dragocjeno iskustvo

Bundalo za "Nezavisne": Raditi s vanvremenskim talentima je dragocjeno iskustvo
Foto: N.N. | Bundalo za "Nezavisne": Raditi s vanvremenskim talentima je dragocjeno iskustvo

Mladi Banjalučanin Nikola Bundalo je svojom zadivljujućom i izuzetnom nadarenošću za režiju i pozorišnu umjetnost privukao pažnju brojnih velikih i cijenjenih imena u umjetničkom svijetu, a njegov talenat je naišao na pozitivan odjek i kod mnogobrojne publike beogradskih i banjalučkih pozorišta.

Bundalo je student treće godine Pozorišne režije na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) u klasi profesorica Ivane Vujić i Snežane Trišić, a nedavno je imao priliku da sarađuje sa poznatim rediteljem Ivicom Buljanom kao asistent režije, i to na novom popularnom pozorišnom komadu "Tiho teče Misisipi" Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Svoje prve umjetničke korake zabilježio je u Dječijem pozorištu RS (DP RS), a prethodne godine imao je premijeru repertoarske predstave i svog rediteljskog prvenca "Bez pogovora" u Studentskom pozorištu u Banjaluci.

Kako kaže, nemoguće je opisati osjećanje povodom dobijene prilike za rad na predstavi "Tiho teče Misisipi", a uz pažljivo odabranu ekipu koja je radila na ovom projektu stekao je neizmjerno znanje za cijeli život.

"Škola je škola, ali ovakve stvari su fenomenalna prilika prije svega da se vidi kako funkcioniše ozbiljno i institucionalno pozorište poput BDP-a, a pogotovo mi je drago što sam imao priliku da budem tu u ovom momentu kada BDP pravi preporod u pozorišnoj umjetnosti. U momentu kada je cijeli svijet zaključan, BDP daje pet premijera u aprilu. Razmjenjivanje iskustava sa svim tim velikim imenima koje sam imao priliku da sretnem je zaista nešto dragocjeno. Nalaziti se zajedno s njima u takvom momentu i činiti velike stvari vraća nadu u pozorišnu umjetnost", rekao je Bundalo.

On je objasnio da nije bilo jednostavno raditi s takvim umjetničkim velikanima te da je bio najmlađi član ekipe, a ova prilika koju je dobio kao nesvršeni student je dragocjena.

"Osjećao sam se kao kod kuće, osjećaj je predivan. Nemam šta da kažem osim da su vanvremenski talenti, a takvi su i kao ljudi. Stekao sam mnoga poznanstva, a čak troje glumaca iz 'Tiho teče Misisipi' su pristali da rade sa mnom u nekim mojim budućim projektima", kazao je Bundalo za "Nezavisne".

Predstava "Tiho teče Misisipi" je izazvala velike reakcije u Beogradu, duboke i podijeljene kritike, te svakako spada među kvalitetnije postavke na daskama.

"Studiranje na FDU je zaista nešto posebno i nije kao svaki drugi fakultet. Trebalo mi je vrijeme da se snađem, ali čar ovog fakulteta je da vremenom samo želite još više da studirate i svakim danom sve više volim ovaj posao. Uspjeh u ovom poslu nije konstantan. Pokojni fenomenalni reditelj Igor Vuk Torbica je jednom prilikom rekao: 'Uspeh postoji samo jedno veče, samo nakon uspešno završene predstave'. Već sutradan ujutru morate da stvorite novi uspjeh. Ovaj fakultet nije bauk i želim da pozovem i ohrabrim mlade ljude. Ako su se nekada mogli rađati jedan Sofokle, Šekspir ili Breht, zašto ne bi i danas i zašto ti neki novi ljudi ne bi bili jedni od nas", objasnio je Bundalo.

On trenutno radi na svojoj ispitnoj predstavi po komadu Bertolda Brehta "Onaj koji govori da i onaj koji govori ne", za koju je okupio fantastičnu ekipu. Paralelno s tim sprema i dječju predstavu za istaknuti "Fistić festival", čija premijera će biti u Malom pozorištu "Duško Radović" 24. maja, te ističe da mu je posebno drago što je na trećoj godini fakulteta dobio priliku da stvara predstave za djecu.

"Ovo vrijeme je pokazalo da dugoročni planovi ne opstaju, a i ovaj fakultet me naučio da jednostavno treba da se prepustim. Umjetnost je uvijek bila moj put, a režija prvi izbor. Pozorište je moj medij kroz koji želim da se izražavam", zaključio je Bundalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije