Pozornica

"Bure" premijerno u DP RS: Priča o borbi sa gubitkom i stvaranju nove realnosti

"Bure" premijerno u DP RS: Priča o borbi sa gubitkom i stvaranju nove realnosti
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | "Bure" premijerno u DP RS: Priča o borbi sa gubitkom i stvaranju nove realnosti

BANJALUKA - U Dječijem pozorištu Republike Srpske premijerno je odigrana predstava "Bure" rediteljke Sonje Petrović, uz dramsku adaptaciju Tijane Grumić, a komad je nastao po istoimenoj pripovijetci Isidore Sekulić, koja je dio obavezne školske lektire.

Pripovijetka stara 110 godina, nije izgubila na aktuelnosti ni danas, a bavi se unutrašnjim svijetnom jednog djeteta.

Glumačku postavu čine Ana Anđelić, Dragana Ilić, Božana Bijelić, Dragan Vučić i Aleksandar Blanić, a predstava je napravljena retrospektivno iz ugla glavne glumice, Ane Anđelić, koja se prisjeća svog djetinjstva u kojem istu ulogu portretiše Dragana Ilić.

Djevojčica (Dragana Ilić) se nalazi u periodu života nakon smrti majke, gdje u maštanjima i igri pronalazi staru kacu na dnu dvorišta, koja postaje ulazna karta za nove svjetove i avanture. Kaca ima magiju kojom stare korpe pretvara u egzotične ptice, plastične vrećice u more, lokve u daleka i egzotična jezera, a ptičicu u saputnicu i ispomoć na putovanjima.

Predstava ima za cilj podsticanje kreativnosti, pa su svi predmeti korišteni na sceni predmeti iz svakodnevnog života, kojima je uz malo mašte udahnut novi život. Sjajna scenografija, kostimografija i lutke djelo su Irine Somborac, koja je pojasnila da su svi korišteni predmeti reciklirani, sakupljani po buvljim pijacama i podrumima radnika i posjetitelja Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Muziku za predstavu komponovao je Nenad Kojić, mladi srbijanski kompozitor.

Posebna poslastica za mališane su daleke i zvučne destinacije, pa tako imamo odlazak na Madagaskar, jezero Titikaka, kraj sjevera gdje blista Polarna svjetlost i briše granicu stvarnosti i fikcije.

Na svim tim putovanjima djevojčica nesvjesno, kroz igru, traga za majkom, koja više nije na ovom svijetu. Na Madagaskaru joj skakavci i bube objašnjavaju praznik premještanja kostiju "Famadihana", u Južnoj Americi egzotične ptice komuniciraju sa svojim precima, dok na krajnjem sjeveru susreće snježne sove i jelene, pomoću kojih dođe u kontakt sa majkom.

Sve te zvučne destinacije i maštanja način su borbe sa gubitkom i stvaranja nove realnosti u kojoj je moguće, u jednom buretu, putovati na sve krajeve svijeta i sresti se s mrtvima.

Na kraju, dolazi zima i ružno vrijeme, bure se raspada i ne može se više popraviti, a djevojčica se vraća u stvarni svijet. Svjesna je da majke više nema, ali je zahvalna na uspomenama i na djetinjstvu koje je provela sa njom.

"Bure" obrađuje vrlo kompleksne teme: smrt, odrastanje, samoću, ali i donosi razrješenje, empatiju i prihvatanje stvarnosti, te je prepručena za uzrast 6+.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije