Pozornica

"Car Edip" 14. januara premijerno na sceni NPS

"Car Edip" 14. januara premijerno na sceni NPS
Foto: Narodnog pozorišta Sarajevo | "Car Edip" 14. januara premijerno na sceni NPS

Dramska predstava "Car Edip" premijerno će biti izvedena 14. januara u 19.30 na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Ova premijera nastavak je realizacije cilja da tekuća umjetnička sezona bude jedna od najuspješnijih sezona u ovoj kulturnoj instituciji i da najveća teatarska kuća u Bosni i Hercegovini postavlja produkcijske i repertoarske standarde, saopšteno je iz NPS.

U prostorijama nacionalnog teatra još 29. novembra 2021. godine održana je prva čitaća proba za predstavu "Car Edip" grčkog dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Bree, dok je decembar protekao u znaku svakodnevnih proba i priprema za januarsku premijeru.

U predstavi će igrati Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić.

Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, a kostimograf Blagoj Micevski.

"Car Edip" jedna je od najznačajnijih antičkih grčkih tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e., a pripada ciklusu tri tebanske drame, kojem još pripadaju drame "Edip na Kolonu" i "Antigona".

Predstava će biti realizovana u koprodukciji NPS i Festivala MESS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije