Pozornica

'Carmina Burana' nakon tri decenije izvedena u Sarajevu

'Carmina Burana' nakon tri decenije izvedena u Sarajevu
Foto: Fena | 'Carmina Burana' nakon tri decenije izvedena u Sarajevu

​SARAJEVO - Muzičko-scenski spektakl "Carmina Burana'' ansambla Državne opere i baleta iz Sjeverne Makedonije održan je sinoć u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić“, a učestovovalo je više od 200 umjetnika iz Sjeverne Makedonije, BiH, Turske, Portugala, Rusije i Srbije.

Premijerna izvedba prije četiri dana je bila u u Skoplju, a pred sarajevskom publikom izvedena je zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje "Amadeus" i maestru Emiru Nuhanoviću, te direktoru Državne opere i baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu.

Nuhanović je, najavljujući ovaj spektakl, kazao da je nekoliko puta dirigovao "Carminu Buranu" ali da nije uspijevao napraviti s baletom kao što je to bilo prije devedesetih godina. Tako da je sinošnja baletno-operna "Carmina Burana" u Sarajevu održana nakon tri decenije.

U realizaciji spektakla učestvovali su, pored ostalih, scenograf Miodrag Tabački iz Srbije, koreografiju i libreto potpisuje Can Arslan iz Turske, baletni kostimograf je Gizem Betil iz Turske, operni kostimograf Elena Doncheva iz Sjeverne Makedonije, odakle dolazi i režiser Dejan Proshev.

Uz ansambl iz Sjeverne Makedonije nastupili su i bosanskohercegovački umjetnici i dječiji horovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije