Pozornica

"Carstvo mraka" Narodnog pozorišta na MES S-u

"Carstvo mraka" Narodnog pozorišta na MES S-u
Foto: N.N. | "Carstvo mraka" Narodnog pozorišta na MES S-u

Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu "Carstvo mraka", prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, biće izvedena 4. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo, u okviru Glavnog programa 58. Internacionalnog teatarskog festivala MES S.

U podjeli su Olga Odanović (Matrjona), Hana Selimović (Anisja), Vanja Ejdus (Akuljina), Ljubomir Bandović (Petar), Anastasia Mandić (Kuma), Nebojša Ljubišić (Aćim), Ivan Ðorđević (Nikita), Nikola Vujović (Mitrić), Ivana Šćepanović (Marina), Novak Radulović (Svat) i devojčica Jelena Blagojević (Anjutka).

Teme iz Tolstojeve drame, poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je "svakom poslu gospodar", veoma su prisutne i u današnjem vremenu, podsjećaju iz nacionalnog teatra.

Slavni pisac u ovom komadu o grijehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno pođednako sposobni za ono najgore.

Ovom predstavom Narodno pozorište u Beogradu, poslije godinu dana pauze, ponovo učestvuje na MES S-u gde su 2016. Sterijini "Rodoljupci", u režiji i scenografiji Andraša Urbana, osvojili nagradu "Zlatna maska" dnevnog lista "Oslobođenje" za najbolju predstavu u cjelini.

Na ovogodišnjem festivalu, od 29. septembra do 6. oktobra, u okviru Glavnog programa biće izvedene 23 predstave iz 17 država.

Festival je osnovan 1960. godine i pripada redu jednog od najstarijih u ovom dijelu Evrope.

U početku je bio koncipiran kao smotra jugoslovenskih pozorišta sa gostovanjima najzanimljivijih svjetskih eksperimentalnih predstava tog vremena.

MES S je danas koncipiran sa posebnim entuzijazmom i posvećenošću sa ciljem da privuče nove generacije u pozorište, pa dobija potpuno novu strukturu publike, uspijevajući da održi i staru.

Iz godine u godinu program festivala raste kvalitativno i kvantitativno okupljajući najeminentnija pozorišna imena iz regiona, Evrope i svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije