Pozornica

Četvrt vijeka Teatar festa: Mozzart uz Narodno pozorište Srpske

Četvrt vijeka Teatar festa: Mozzart uz Narodno pozorište Srpske
Foto: Ustupljena fotografija | Četvrt vijeka Teatar festa: Mozzart uz Narodno pozorište Srpske

Narodno pozorište Republike Srpske ove sedmice je glavno mjesto okupljanja ljubitelja teatra jer je u toku XXV Teatar fest "Petar Kočić".

Već četvrt vijeka ova kulturna manifestacija okuplja najbolje pozorišne ansamble iz zemlje i regiona, a treću godinu zaredom podršku nacionalnom teatru Srpske pružila je kompanija Mozzart sponzorisanjem Festa. 

Sinoć, četvrte festivalske večeri, odigrana je predstava "Pokojnik" u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, a zgrada Narodnog pozorišta bila je u bojama domaćina večeri.

Pozorište Republike Srpske je zahvalno kompaniji Mozzart što nas podržava treći put zaredom. Velika nam je čast što su odlučili da se i ove godine uključe u svojstvu domaćina jedne od večeri takmičarskog dijela festivala- kaže v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dijana Grbić. 

U prepunoj sali publika je sinoć na velikoj sceni uživala u predstavi "Pokojnik",  a djelo Branislava Nušića adaptirao je Egon Savin. Za sjajnu igru pobrinuli su se glumci Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, što je publika nagradila višestrukim aplauzima. 

"Čestitamo Narodnom pozorište Republike Srpske četvrt vijeka uspješnog organizovanja Teatar festa 'Petar Kočić'. Sa zadovoljstvom smo i ove godine podržali manifestaciju velikog značaja za kulturu Srpske i time omogućili publici da uživa u sjajnim predstavama ansambala iz zemlje i regiona. Želimo im još mnogo uspješnih sezona", poručuje Marija Ranilović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Mozzart. 

Ovogodišnji Teatar fest "Petar Kočić", XXV po redu, počeo je svečanim otvaranjem 5. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. 

U muzičkom programu su učestvovali Gudački orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske sa gostima Kombajn Kvartet (Combine Quartet), Maja Manojlović, MaMa Vox i svjetskim šampionom u harmonici, Radovanom Ivanovićem. 

Prve takmičarske večeri publika je uživala u predstavi "Rolerkoster" u sjajnoj izvedbi glumaca beogradskog Ateljea 212. Druge večeri i u publici i na sceni aplaudirali su glumcima Narodnog pozorišta Niš koji su ih oduševili komadom "San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)".  Večeras je Banjaluka domaćin Sarajevu, a na repertoaru je predstava "Moj sin samo malo sporije hoda". 

Sutra, posljednje takmičarske večeri, će na scenu glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, a publika će moći da gleda "Uspavanku za Aleksiju Rajčić". 

Svečano zatvaranje Festivala je u nedjelju kada će biti proglašen pobjednici XXV Teatar festa "Petar Kočić", a, njima u čast, glumci Narodnog pozorišta Beograd će odigrati predstavu "Deca". 

Narodno pozorište Republike Srpske je i ove godine ugostilo odlične predstave iz regiona i time omogućilo banjolučkoj publici da uživa u vrhunskim izvedbama.

Uz njih je i ove godine bila društveno odgovorna kompanija Mozzart koja iznova svojim primjerom pokazuje važnost ulaganja u kulturu i umjetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije