Pozornica

DP RS na festivalu u Ankari: "Bio jednom jedan lav" i na turskom jeziku

DP RS na festivalu u Ankari: "Bio jednom jedan lav" i na turskom jeziku
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | DP RS na festivalu u Ankari: "Bio jednom jedan lav" i na turskom jeziku

ANKARA - Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) započeo je pripreme kako bi predstava "Bio jednom jedan lav", u režiji Nikole Bundala, naišla na što bolji prijem u zvaničnoj selekciji takmičarskog programa 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu koji se održava u Ankari u Turskoj.

Festival "Male dame i mala gospoda", kako je saopšteno iz DP RS, koji organizuje Generalna direkcija Turskih državnih pozorišta, počinje 24. i traje do 29. aprila, a pred nacionalnim teatrom Republike Srpske je čak šest izvođenja.

"Naime, koncepcija festivala je da što više mališana vidi predstave teatara učesnica, što ovo gostovanje čini još izazovnijim. A da bi 'male dame i mala gospoda' u Ankari što bolje razumjela stihove Duška Radovića, prema čijoj pjesmi je i nastala predstava 'Bio jednom jedan lav', Dječijem pozorištu je pomogao Konzulat Republike Turske u Banjaluci. U konzulatu su, naime, preveli ovu pjesmu na turski, kako bi naši umjetnici upravo na tom jeziku i igrali predstavu. Da bi savladali jezičku barijeru, umjetničkom ansamblu predstave 'Bio jednom jedan lav' pomogao je službenik konzulata Republike Turske, gospodin Ildeniz Jelek", javljaju iz DP RS.

Uz njegovu dobronamjernu pomoć i sugestije, javljeno je u nastavku, glumci Đorđe Janković, Nikola Milaković, Zorana Šuman i Svjetlana Andrić iščitavali su tekst na turskom, kako bi jednako kao i prošle godine u Poljskoj, gdje su igrali na poljskom jeziku, šest puta igrali "Lava" i na turskom, u Ankari.

"Ova divna i prijateljska gesta gospodina Jeleka i čitavog tima Konzulata, u najljepšem potvrđuje koliko Republika Turska drži do elitne umjetnosti, što jeste teatar, a Dječije pozorište i na ovaj način iskazuje poštovanje prema svojim kolegama u Ankari, ali i radost koju žele da podijele i sa mališanima u Turskoj", zaključeno je iz DP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije