Pozornica

DP RS predstavom "Bio jednom jedan lav" odaje počast Dušku Radoviću

DP RS predstavom "Bio jednom jedan lav" odaje počast Dušku Radoviću
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | DP RS predstavom "Bio jednom jedan lav" odaje počast Dušku Radoviću

BANJALUKA - Povodom stote godišnjice rođenja Duška Radovića, sutra sa početkom u 18 časova ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) na velikoj sceni ove kuće izvešće predstavu "Bio jednom jedan lav".

Inspirisan istoimenom Radovićevom pjesmom, predstavu na scenu postavlja mladi reditelj Nikola Bundalo, a u postavi igraju Đorđe Janković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković.

Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS, govoreći o komadu "Bio jednom jedan lav", ističe da je bio veliki izazov da se malim ljudima predstavi tako ozbiljan umjetnički rukopis kakav je imao Duško Radović.

"Činjenica da se baš u Banjaluci proslavlja njegov stoti rođendan, a da će u Beogradu u isto vrijeme kada bude naša premijera trajati promocija monografije o Dušku Radoviću pod nazivom '100 godina Duška Radovića', velika je stvar. Djeca će, gledajući i slušajući ono što Duško Radović kroz predstavu 'Bio jednom jedan lav' poručuje, postati savremenici bezvremenog uma i djela Duška Radovića", kazala je Labović Marinkovićeva.

Bundalo kaže da je dijete ovog teatra, te da mu je bila čast vratiti se kući.

"Imao sam veliku odgovornost, jer prvi put radim polulutkarsku predstavu i to za djecu, a tu je i jubilej rođenja Duška Radovića. Krajem oktobra smo krenuli u proces i veoma sam zahvalan ekipi od koje sam mnogo naučio. Nadam se da je ovo samo početak naše saradnje. Ova predstava je zanimljiv spoj studentskog i profesionalnog pristupa radu", rekao je Bundalo.

Duško Mazalica, umjetnički direktor i glumac DP RS, naglašava da je počastvovan što će ovom predstavom odati neku vrstu počasti Dušku Radoviću.

"Za mene je to mnogo više, mi ćemo ovim da prizovemo duh jednog velikog književnika. Radović je izvođen kod nas u pozorištu često i mi smo kao glumci odrasli na mnogim njegovim predstavama koje je režirao pokojni Nenad Bojić. Činjenica da je Duško Radović bio toliko slobodan i velik književnik govori i o tome da su ga pojedine književne strukture odbacile, a on je nastavio da radi kako je znao i umio. Živio je, kako je sam kazao, na svom ostrvu pisaćeg stola", kaže Mazalica. Njegova koleginica Zorica Šuman govorila je o procesu rada.

"Naša predstava je osmišljena tako da ne zahtijeva specijalne tehničke uslove da se izvede, lako je izvodljiva u salama gdje postoje minimalni uslovi za izvođenje predstava i nadam se da ćemo s ovom predstavom doći do mjesta u našoj Republici gdje mališani nemaju priliku tako često da vide neku predstavu, tako da me to raduje. Radili smo u prijatnoj atmosferi, vrijedno potpomognuti mladim ljudima", istakla je ona.

Svjetlana Andrić kaže da je riječ o eksperimentalnoj formi rada.

"U dosadašnjoj karijeri, sa nekih 40 premijera, možda i više, nisam imala priliku da na ovakav način pristupim radu nekoj predstavi jer u suštini svi smo na sceni otkrivali šta bismo trebali i htjeli da stvorimo. Sve je rađeno intimno, fokusirani smo na suptilne i sitne elemente u toku predstave. Nadam se da smo uspjeli da to uradimo najbolje moguće", navela je Andrićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije