Pozornica

Davide Bombana za "Nezavisne": Cilj baleta "Romeo i Julija" je protest u ime svih mladih

Davide Bombana za "Nezavisne": Cilj baleta "Romeo i Julija" je protest u ime svih mladih
Foto: Ustupljena fotografija | Davide Bombana za "Nezavisne": Cilj mog baleta je protest u ime svih mladih

Davide Bombana italijanski je reditelj i koreograf koji će 29. marta u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS), po Šekspirovom klasiku, postaviti baletsku predstavu "Romeo i Julija".

Premijera je zakazana za 19.30 pomenutog dana, a prva repriza zakazana je u istom terminu 30. marta.

Bombana je važno ime plesne umjetnosti, s obzirom na to da se radi o umjetniku koji je sarađivao sa najvećim teatarskim kućama u Evropi, a sarajevskoj publici poznat je po baletu "Mare Nostrum", koji je režirao u Narodnom pozorištu 2012. godine.

"Kada sam dolazio u Sarajevo razmišljao sam o Italiji i BiH kao o susjednim državama koje dijeli more (Mare Nostrum), a istovremeno nas i spaja. Mješavine vjera, dogmi, kultura i civilizacija su naša poruka nade, tolerancije i zajedništva", kazao je povodom premijere baleta i dodao da ovaj komad vidi kao protest protiv svih oblika rata.

"Današnji sukobi, izazvani borbom za moć, prikrivanjem istine i netolerancijom (vjerskom, rasnom, etničkom) konstantno rezultiraju nevinim žrtvama. Moj balet, iako prati šekspirijanski zaplet, dešava se u sadašnjem vremenu (lik medicinske sestre ovdje je zamjena Julijinoj prijateljici, vrsta alter ega, dok je Merkucio u ovoj verziji pakosniji i agresivniji od Tibalta). Ovaj balet odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba", naveo je Bombana, koji je povodom premijere govorio za "Nezavisne".

Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović

NN: Nakon 11 godina ponovo sarađujete sa Narodnim pozorištem Sarajevo. Po čemu pamtite prijašnju saradnju na baletu "Mare Nostrum"?

BOMBANA: Za mene je velika radost i čast biti ponovo u Sarajevu i sarađivati sa Narodnim pozorištem. U vezi sa mojom kreacijom "Mare Nastrum", čiju postavku sam realizovao prije 11 godina, još imam vrlo živopisne uspomene na veliki i entuzijastični timski rad sa Baletom Narodnog pozorišta.

NN: Trenutno radite na baletskoj predstavi "Romeo i Julija". Kako teku završne pripreme?

BOMBANA: Probe za "Romea i Juliju" se odvijaju vrlo dobro. Svi igrači reaguju sa velikom strašću i energijom i sa dragocjenom pomoći mojih asistentkinja Alice Necseae i Mije Jahić. Osjećam se samouvjereno i mnogo uživam u procesu.

NN: Zanimljivo je da su Romeo i Julija u originalnoj Šekspirovoj drami djeca, Julija nema ni punih 14 godina. Kakav je to znak za koreografa, da li su njihovi likovi samim tim razigraniji nego što bi bili da su punoljetni?

BOMBANA: U doba renesanse ljudi su starili i sazrijevali brže nego u našim danima, život je bio teži i kraći i cijeli proces odrastanja se odvijao brže. Da, Julija je zaista bila izuzetno mlada u Šekspirovoj tragediji, kao što je i Romeo. Oboje su tako nevini i strastveno nose u sebi tu goruću, nemirnu želju.

Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović

NN: Da li je balet danas zahtjevniji u odnosu na onaj iz doba renesanse?

BOMBANA: Cilj mog baleta je protest u ime svih mladih i zaljubljenih, svih žrtava ratova ili sukoba bilo koje vrste prikazujući na sceni, umjesto dvije renesansne porodice koje proždire stara mržnja, dvije različite kulture na suprotnim stranama. Montekiji su tvrdi, nervozni i zlobni, sa strahom odbacuju sve ono što nije njihov kredo. Na drugoj strani su Kapuleti, koji dolaze iz daleka, produhovljeniji su i ranjivi. Traže razumijevanje i sklonište, a nalaze samo odbijanje i netrpeljivost. Romeo i Julija su prisiljeni da pobjegnu iz tog svijeta punog cinizma i obmane i tako stradaju. Samoća dva mrtva tijela na kraju baleta podsjeća me na priču o Bošku i Admiri. Tako nešto se više nikada ne bi smjelo dogoditi.

NN: Za takve slučajeve empatija se obično rađa posthumno?

BOMBANA: Čak i u Šekspiru Julija, osim ljubavi prema Romeu, ne dobija nikakvo razumijevanje ili empatiju od svoje porodice osim od njene dadilje, koju ovdje utjelovljuje novi lik - Julijina prijateljica. Neka vrsta alter ega koji izražava čak i najdublje strasti i radosti koje prolaze kroz Julijinu dušu završavajući balet tragičnom, srceparajućom tugom zbog pogleda na mrtvi ljubavni par koji se može uporediti samo sa jaukom dviju majki u početnim trenucima izvedbe, koja ovom komadu daje neku vrstu kružnog beskrajnog tempa.

Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović

NN: Kakvo je Vaše viđenje baletske scene u Italiji?

BOMBANA: Baletska scena u Italiji je mnogo bolja u odnosu na onu od prije 20 ili 30 godina, ali uprkos velikom broju velikih mladih talenata koji dolaze iz renomiranih baletskih akademija velikih italijanskih gradova, ples još ne dobija od političara dovoljno pažnje ili vrijednosti. Ipak, italijanska javnost svakim danom izražava sve veću želju za baletom pokazujući vrednovanje i rastući interes za ovu prekrasnu umjetnost.

NN: Rad u Italiji i BiH - koje su sličnosti i razlike?

BOMBANA: Kako sam naveo, u Italiji se sve više vrednuje balet kao umjetnost. A tako sam osjećao i prije 11 godina ovdje u Sarajevu s baletom "Mare Nostrum", kada me je veliki entuzijazam javnosti duboko dirnuo i iskreno se nadam da će se to ponoviti na premijeri našeg "Romea i Julije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije